Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od dijagnoze do liječenja

Pacijenti zadovoljni jer više ne čekaju mjesecima na preglede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U KBC-u Rijeka počeo je program 72 sata, koji se s ciljem skraćivanja vremena od dijagnoze do početka liječenja, tj. do operacije, za oboljele od malignih bolesti već provodi u dvije hrvatske bolnice, izvijestili su na konferenciji za novinare predstavnici riječkoga KBC-a.

Predsjednik Sanacijskog vijeća bolnice i pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić rekao je da se program u prvoj fazi provodi kod bolesnika s tumorom debelog crijeva i dojke, a u drugoj fazi odnosit će se na tumore glave i vrata, ginekološke i druge tumore.

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Klinički bolnički centar Split Puštena kući Djeca završila u bolnici nakon što su pojela perece: Sve istražuju policija i inspekcija

Program će se provoditi gdje god je to moguće, a već danas u sklopu tog programa je na Klinici za kirurgiju u riječkom KBC-u operirano nekoliko bolesnika.

Sanacijski upravitelj riječkog KBC-a dr. Davor Štimac rekao je kako je riječ o timskom radu koji omogućuje da od dijagnoze do liječanja i operacije prođe što manje vremena.

Plan ne utječe na smanjenje smrtnosti, ali je psihološki jako bitno za pacijente

Naglasio je kako se više neće događati da bolesnik koji mora operirati bruh, bude na redu za operaciju prije od onoga koji boluje od maligne bolesti.

Na konferenciji je također rečeno da su dijagnostika i liječenje kod bolesnika oboljelih od malignih bolesti u KBC-u Rijeka već ranije poboljšani, a novi je program samo nastavak i ubrzanje tog procesa.

Liste čekanja takvih bolesnika nije ni bilo, ali je od dijagnoze do liječenja prolazilo u prosjeku 10-ak dana, što je još uvijek bolje od hrvatskog prosjeka od oko 30 dana.

Govoreći o organizaciji posla u sklopu novoga programa, dr. Štimac je rekao da dio liječnika uvijek može raditi popodne, dodavši da, primjerice, MR uređaj u bolnici sada radi 16 sati, a CT uređaj 14 sati na dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene