Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Ježevu dio migranata odbija hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Prihvatnom centru za strance Ježevo već treći dan dio migranata odbija hranu, mediji pišu o njih 60-ak, dok u policiji tvrde da ih na jučerašnji ručak nije došlo 26, a jutros na doručak 16.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec potvrdio je da se dio migranata prije dva dana pridružio Kosovaru koji je, nezadovoljan tretmanom, odbio hranu. Borovec kaže kako je riječ o migrantu koji na taj način prosvjeduje jer mu je produljen boravak u Ježevu budući da postoje problemi s utvrđivanjem njegova identiteta.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

"Dio štićenika solidarizirao se s njim, pa tako jučer na ručak nije došlo njih 26, na večeru 20, a jutros na doručak 16", kazao je Borovec koji smatra kako nije riječ o štrajku glađu jer migranti, umjesto iz kuhinje, konzumiraju hranu iz automata koji su postavljeni u Centru.

U Ježevu borave stranci kojima su sudovi izrekli pravomoćne mjere protjerivanja iz Hrvatske, a koje se ne može odmah prisilno udaljiti. Centar obavlja poslove prihvata i smještaja stranaca, sudjeluje u postupcima utvrđivanja njihova identiteta te organizira i provodi prisilna udaljenja stranaca.

U Centru za mirovne studije tvrde, pak, kako prosvjedi, zbog nezadovoljavajućeg tretmana, ograničenja kretanja, nedostatka dodatnih sadržaja i iscrpljujućeg očekivanja progona ili neke druge odluke MUP-a, posljednjih godina u Ježevu nisu neuobičajeni. Smatraju kako je riječ o narušavanju ljudskih prava migranata.

U Centru drže važnim učiniti sve da se migrantima, ali i tražiteljima azila, pruži primjeren smještaj, osigura pravo na informacije i human tretman u skladu sa svim međunarodnim i domaćim standardima.

Upozoravaju i da ograničavanje ulaza medija u Prihvatni centar ozbiljno ugrožava prava medija i javnosti na informacije te prava migranata da javnosti objasne i pokažu u kojem su položaju i u kakvim uvjetima borave.

Centar za mirovne studije na kraju svog priopćenja pozvao je vlast da osnaži migracijsku politiku i izgradi stabilnu i održivu integracijsku politiku za sve koji svoju budućnost potraže u Hrvatskoj.

Inače, uz Prihvatni centar za strance u Ježevu, Hrvatska ima i Prihvatilište za tražitelje azila koje je smješteno u Kutini. U njemu se pruža utočište osobama koje su proganjane zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, političkog mišljenja ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene