Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Romić

PRVA POLJOPRIVREDNA STRATEGIJA 'Definirat ćemo što i za koga proizvoditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od Dalmacije, Slavonije do Istre, Like i Zagorja, izrađuje se prva hrvatska poljoprivredna strategija.

Stotine tisuća hektara neobrađene zemlje, milijarde eura uvezene hrane, mljekarstvo na koljenima, nedovoljna proizvodnja, sve su to veliki problemi s kojima će se baviti prva hrvatska poljoprivredna strategija od samostalnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Davor Romić: Afera s povezanim tvrtkama u ruralnom razvoju na provjeri do rujna Slika nije dostupna Ministar ne donosi odluke PRIJETI NAM GUBITAK 332 MILIJUNA EURA Novac stoji, ljudi čekaju, a političari krivnju prebacuju jedni na druge

Njezina izrada je počela, a resorni ministar Davor Romić najavio je da će do kraja godine biti spremna za predstavljanje Saboru. Od Dalmacije, Slavonije do Istre, Like i Zagorja, izrađuje se prva hrvatska poljoprivredna strategija.

'Ovdje imamo povezivanje dva segmeta, poljoprivrede i prehrembene industrije. Primarna proizvodnja i prerađivačka industrija. Mi moramo definirati koje su to konkurentne poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj, moramo definirati koje su naše ciljane poljoprivredne proizvodnje', poručio je ministar gospodarstva, Davor Romić.

U Hrvatskoj ima čak 700 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. To je površinom veće od dvije slavonske županije, Vukovarsko - srijemske i Osječko - baranjske. Zbog izrade strategije s ministrom se već sastao Sindikat poljoprivrede.

'Veliki je problem u stočarskoj proizvodnji. Na najnižoj razini u proizvodnji svinja smo dosada u novoj Hrvatskoj', napominje Šimo Orešković iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske.

Osim mandarina, nijedne kulture se ne proizvede dovoljno za hrvatske potrebe. Svoj prijedlog za razvoj poljoprivrede vladi je poslala najveća domaća voćarska tvrtka.

'U što kraćem roku definirati što ćemo mi to proizvoditi, gdje ćemo proizvoditi i za koga ćemo proizvoditi', rekao je Denis Matijević, direktor voćarske tvrtke.

Dok je povezivanje zelene i plave hrvatske i dalje samo na riječima ili na papiru u stvarnosti je provode proizvođači sira iz okolice Daruvara. Imaju dogovor s gradom Biogradom gdje preko ljeta redovito prodaju svoje sireve. Jedan od glavnih ciljeva je, poručio je ministar, je smanjiti uvoz hrane.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene