Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sudovi zagušeni su zaostalim predmetima - njih 770 tisuća na policama leže godinama, pa i desetljećima. U moru neučinkovitosti, srećom, ima i ugodnih iznenađenja. Zadarski Općinski sud u nepune je dvije godine zaostale predmete gotovo prepolovio.


Zadarski Općinski sud novom je organizacijom rada gotovo prepolovio zaostale predmete. Suci svakog dana predsjedniku moraju pokazati kako su i koliko radili. I cilj im nije zadovoljiti normu, nego da svaki odjel bude u plusu.

Vezani članci Automobil u Zadru visio s mola za vezivanje čamaca - 5 Otkriven uzrok nesvakidašnje nesreće: Vozačica ostala zarobljena u automobilu koji je visio s drvenog mola pa – dobila kaznu Policija, ilustracija Policija otkrila lopove koji su iz pošte u Zadru ukrali više od 100.000 kuna, serijski kradljivci operirali diljem obale

Zadarski Općinski sud nekada je bio među najlošijima po učinkovitosti u državi, a danas najbrže rješava zaostale predmete. 1300 u 3 mjeseca, a nekad im je za to trebalo 2 godine. No, s druge strane, u hrvatskom pravosuđu brojni su oni koji pravdu čekaju predugo.

'Vlada se nije petljala u nijedan sudski predmet'

Među njima je i Ante Batur iz Punta Skale koji završetak sudskog slučaja čeka već 40 godina. Umjesto objašnjenja zašto toliko čeka, nakupila se cijela tona dokumentacije. 'Sudaca je već nekoliko i preminulo, odvjetnika je isto nekoliko preminulo, svjedoka je preminulo 60 posto', priča nam gospodin Ante.

A kako je točno smanjen broj zaostalih predmeta na zadarskom sudu? 'Kad imate dosta posla, samo trebate rasporediti na više ljudi taj posao i onda to ide. Ako na nekim, nekoj vrsti predmeta to nije, onda učinimo određenu akciju vezano za tu vrstu predmeta', objašnjava Željko Rogić, predsjednik Općinskog suda u Zadru.

I odlično je da su se stvari pokrenule s mjesta, jer pravda koja se čeka desetljećima teško i može biti pravedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook