Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako živite u Zagrebu ili u većem gradu u Dalmaciji, ako ste mladi, muškoga spola, obrazovani, s prihodima iznad 8500 kuna po kućanstvu, sretniji ste od većine građana.


 Građani Zagreba i Dalmacije daleko su zadovoljniji od prosjeka Hrvatske dok su najnesretniji građani Like, Korduna i Banije, pokazalo je posljednje istraživanje Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, Hendala i Alianza.

Vezani članci Elder - 1 Sjećate li se Eldera, bebe koja se ranije rodila zbog potresa? Sedmeročlana obitelj i dalje živi u kontejneru: "Bitno da nam je on preživio, za kuću ćemo lako" Hrvati u Kabulu čekaju evakuaciju - 2 EKSKLUZIVNE SNIMKE Hrvati u Afganistanu uspjeli doći do zračne luke: "Petorica nas čeka u redu za vojni let američkog zrakoplovstva u Kuvajt ili Katar"

Najveći je indeks sreće zabilježen kod građana mlađe dobne skupine koji žive u velikim sredinama, dok je kod muškaraca značajno viši nego kod žena. Obrazovaniji i oni s najvišim prihodima (iznad 8500 kn za sve članove obitelji) mnogo su zadovoljniji od ostalih građana.

Očajne kućanice

Zanimljivo je međutim da su kućanice sa svojih 55,4 boda najnesretnija skupina u Hrvatskoj, nesretnije od nezaposlenih (62,0), ali i od umirovljenika (57,6). Zanimljivo, vrlo su male razlike zadovoljstva zaposlenih (67,0) i nezaposlenih (66,3) - svega 0,7 bodova. Kad je riječ o dobi najnezadovoljniji su Hrvati srednjih godina (od 35 do 54), jer su najmlađi (od 15 do 24) i stariji (od 55 do 64 te iznad 65) značajno zadovoljniji svojim osobnim razvojem i socijalnom okolinom.

>> Najsretniji zaposlenici u Istri, najnesretniji u Zagrebu

Hrvatima nedostaje ljubavi

U odnosu na prethodni mjesec znatno se pogoršalo i emotivno stanje građana najviše zbog zbog velike odsutnosti ljubavi, koja je manja za čak 10,7 bodova. Nešto manja izraženost emocija, poput zabrinutosti, tuge, ljutnje i stresa, ukazuje na porast ravnodušnosti građana, no uočljiv je istodoban značajan pad u doživljajima svih pozitivnih, ispunjujućih emocija, poput ljubavi, sreće, smijanja, užitka i poštovanja. Promatrano regionalno (ponovno) Zagrepčani i Dalmatinci svoje emotivno stanje ocjenjuju najboljim, a žitelji Like, Korduna i Banije najlošijim. Emotivno stanje građana u sredinama iznad 100.000 stanovnika značajno je bolje u odnosu na sve manje sredine.

>> Danci najsretniji ljudi, Hrvati tek 61.

Ne vjeruju u  bolji život

 Promatrano po dobnim skupinama vidljiv je trend pogoršanja emotivnog stanja građana s porastom životne dobi, dok je emotivno stanje muškaraca značajno bolje u odnosu na žene. S rastom obrazovanja emotivno stanje značajno se poboljšava, a najlošije emocije imaju kućanice i umirovljenici. Zanimljivo je da građani ne očekuju pogoršanje života u sljedeće dvije godine, a dublja bi analiza pokazala je li to odraz njihove ravnodušnosti ili optimizma.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju