Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tjednu odradimo 39,6 sati

Hrvati rade veći broj sati od Norvežana, ali je produktivnost manja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako rade više sati u tjednu od Norvežana, hrvatski radnici manje su produktivni.

Nijemci su prošle godine na radnom mjestu tjedno proveli 35,5 sati, a hrvatski radnici više, odnosno 39,6 sati, podaci su to njemačkog ureda za statistiku Destatis, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISPOVIJEST MLADIĆA VIDEO Radi tri posla na crno: 'Drugačije ne mogu pronaći posao' Slika nije dostupna Nadzor na poslu On prati svaki vaš pokret i svaku vašu riječ na radnom mjestu

Uspoređujući broj radnih sati u tjednu tijekom prošle godine, s istim podacima od prije 20 godina, vidi se kako njemački radnici rade tri sata manje nego prije dvadeset godina.

Destatis tvrdi da je za to zaslužno udvostručenje zaposlenika koji rade skraćeno radno vrijeme. Oni koji, pak, rade na puno radno vrijeme, prošle godine imali su radni tjedan od 40,7 sati, što je 40 minuta više nego u devedesetima.

>> Kult mladosti zabluda: Produktivnost tvrtke raste ako su radnici stariji!

Prema statistici, najmanje rade Nizozemci koji su zabilježili prosječnih 30,5 sati tjedno na poslu. Najveći broj radnih sati u tjednu imaju Grci koji su rekorderi EU. Oni na poslu provedu 42,1 sati. Nizozemci, s druge strane, najmanje borave na poslu sa zabilježenih 30,5 tjednih sati tjedno.

No pukim povećanjem broja radnih sati ne postiže se i veća produktivnost na radnim mjestima. Naime, Nizozemci koji najmanje provode na poslu bilježe produktivnost po satu veću za 33,2 posto više nego na razini prosjeka cijele Europske unije. To je najveća stopa produktivnosti nakon Norveške koja je gotovo dvostruko produktivnija od prosjeka EU.

Norvežani su 2011. proveli šest sati manje nego njihove hrvatske kolege za koje nema detaljnih podataka o produktivnosti po satu, ali domaći analitičari su suglasni da je produktivnost hrvatskog radnika malo ispod radnika u Mađarskoj koja je, kako piše Jutarnji, na 60 posto prosjeka EU, a tjedno na radnom mjestu provode kao i hrvatski radnici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene