Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest bivšeg ovisnika

'Kada su mi uzeli kćer, rekao sam - ovo stvarno više nema smisla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je najviše ovisnika o heroinu, a najveći problem je što se dob prve konzumacije droge spustila na 13 godina.

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti - ohrabrujuće vijesti. U Hrvatskoj broj ovisnika o drogama ne raste. Vladin ured za suzbijanje zlouporabe droga radi na tome da se smanji potražnja, ali i ponuda za drogom na hrvatskim ulicama. Koliko je borba teška, najbolje znaju bivši ovisnici.

'Došao je prijatelj i rekao da ima heroin i tako sam ja to uzeo. A ono što je značajno kod tog heroina je da on ruši sve barijere. Tako da sam ja prvi put uzeo heroin ušmrkavanjem na nos, a već drugi put sam ga uzeo na iglu', priča Dean Jakopčević, bivši ovisnik.

Taj je trenutak obilježio cijeli Deanov život. Heroin je ubrzo preuzeo kontrolu. Prijelomni trenutak bio je onaj kada je socijalna skrb njemu i supruzi uzela kćer i kada si je rekao da to više nema smisla.

Pročitajte i ovo Ilustracija za europsko tržište Prilagođeni spremnici, dogovorene rute i više od 20 paketa: USKOK podigao optužnicu protiv švercera droge Ilustracija selili je u drugu sobu Pacijentica (42) u bolnici se čudno ponašala, pa su pozvali policiju: Dobila je kaznu od 1000 eura

ZAPANJUJUĆA INFOGRAFIKA Ovako propadaju lica ovisnika

U Hrvatskoj je najviše ovisnika o heroinu, a njihov broj razlikuje se od županije i županije. Najizraženiji problem zlouporabe opijata je u Istarskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Gradu Zagrebu.
Problem predstavlja pojava novih droga, ali ohrabruje podatak da broj ovisnika ne raste.

'S tim da je problem da se broj ovisnika, dob prve konzumacije droge spušta u sve nižu i nižu dob' ističe Jadraka Ivandić Zimić iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Alarm za sve roditelje - ta se granica sada spustila na 13 godina.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene