Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjenjuje se i kod nas

Revolucija iz Francuske mogla bi pomoći mnogim ženama koje moraju na carski rez

Sugovornica Bernarda (Foto: Dnevnik.hr)
Sugovornica Bernarda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sugovornica Tea (Foto: Dnevnik.hr) Sugovornica Tea (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Benjamin Podoreški (Foto: Dnevnik.hr) Benjamin Podoreški (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Beba u rodilištu (Foto: Dnevnik.hr) Beba u rodilištu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Karmen Cecarko-Vidović (Foto: Dnevnik.hr) Karmen Cecarko-Vidović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Sugovornica Bernarda (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Žene u Hrvatskoj sve kasnije rađaju, a nerijetko se odlučuju za opuštajuće metode prije porođaja poput lopte za pilates ili rajskog plina, no odnedavno se kod nas primjenjuje i nova metoda carskog reza stigla iz Francuske koja je bezbolnija i s mnogo kraćim oporavkom.

Svaka žena želi što brži i bezbolniji porođaj. To je priželjkivala i naša sugovornica Bernarda, koja je svoju sad već sedmotjednu djevojčicu rodila carskim rezom. Ali ne običnim, već francuskim. „Bolovi su mnogo manji nego s prvim carskim koji sam imala, ožiljak je manji, bezbolniji i estetski ljepši“, oduševljena je Bernarda.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Tu metodu u Francuskoj je usavršio i u hrvatsku medicinu doveo doktor Ozren Grgić, voditelj Odjela za patologiju trudnoće KBC-a Sestara milosrdnica.

„U zahvatu postoje 4 osnovne razlike. Ovojnica mišića reže se u njezinu anatomskom odnosu, a ne poprečno, na maternicu se dolazi izvana, bez potrebe da se ulazi u trbušnu šupljinu, zatim maternica se šiva kružnom novom tehnikom pa se pridonosi boljoj kvaliteti ožiljka i mama aktivno sudjeluje u porodu“, objašnjava Grgić.

I mama se brže oporavi. Za 3 do 4 sata već je na nogama. „Može se normalno kretati, tuširati se, piti i jesti“, kaže nam doktor.

Pri porođaju više ne morate samo ležati u krevetu. U alternativne metode spadaju porođaj na stolčiću ili na digitaliziranim krevetima. Što se tiče ublažavanja boli, nerijetko se u medicini koristi rajski plin.

„Rodilja si sama ordinira svoj plin, stavi si maskicu, te kad ima trud, kad osjeća da će joj biti vrhunac, stavi maskicu i prodiše“, kaže nam glavna primalja Karmen Cecarko-Vidović.

U županijskoj bolnici u Čakovcu do danas ga je koristilo pedesetak rodilja. Među njima i Tea, koja kaže kako ju je svejedno jako boljelo. „Kad sam počela koristiti plin malo manje, lakše sam i disala i brže je išlo“, prisjeća se Tea.

Ovom metodom, kažu iz bolnice, porođaj se može skratiti i do dva sata. Voditelj odjela za ginekologiju Benjamin Pogoreški napominje da je rajski plin potpuno bezopasan i nema nikakva štetnog efekta ni za majku ni za dijete.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine u Hrvatskoj je bilo 36.752 porođaja, a najviše je rodilja bilo u dobi od 30 do 34 godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene