Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oči američke javnosti uprte su u predsjednika Baracka Obamu. Na prestižnoj vojnoj akademiji, West Point, i uz izravan televizijski prijenos, Obama bi naciji u ovim trenucima trebao objaviti da šalje još desetke tisuća vojnika u Afganistan. Tvrde tako visoki izvori u Bijeloj kući, ali i vojni stratezi.


Nova Obamina afganistanska strategija ne bi se trebala odraziti na Hrvatsku, barem za sada. Bila je ovo najsmrtonosnija godina za koalicijske vojnike. Palež i nasilje, otvoreni sukobi i zemlja u kaosu. Talibani postaju sve jači, a američki predsjednik zaoštrava posao, ali i brojke, jer Pentagon u Afganistan šalje dodatnih 30-ak tisuća vojnika. 'Moja namjera jest završiti posao', naglasio je Obama.

Vezani članci Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL Incident u Afganistanu koji je MORH prešutio: "To nije bio napad na naše vojnike, nitko nije ozlijeđen" Vojnici odlaze u Afganistan (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski vojnici odlaze na mirovnu misiju u Afganistan: "Spremni smo, uvježbani smo profesionalci i idemo raditi svoj posao"

>> 'Afganistan vodi NATO u raspad i propast'

S novim pojačanjem, bit će ondje oko 100 tisuća Amerikanaca. U Obaminoj operaciji  ne spominju se datumi povlačenja, no, sve se glasnije priča da su američkim vojnicima rokovi za bitku protiv pobunjenika ograničeni. Vruću, i sada najveću ratnu zonu, dva je puta iskušao i pukovnik Jonjić. Jednom, kao hrvatski mirovnjak te kaže, Hrvati su znali zbog čega tamo odlaze.

Narod koji želi pomoć

'Ne želimo se nametati kao naoružani ljudi, stranci u nekoj zemlji, nego kao ljudi, koji su došli tu, ne bi li pomogli, ako taj narod želi pomoć, a taj narod definitivno želi pomoć. To je zemlja beskrajnog siromaštva', priča pukovnik Dražen Jonjić. Na liniji vatre sada je 300 hrvatskih vojnika. Podalje od juga zemlje, gdje je najveća opasnost, ali i sve krvavije granice s Pakistanom. Većina Hrvata na mirnijem je sjeveru, u Mazar-e-Sharifu, te glavnom gradu. Iako će se i od Hrvatske, kao nove NATO članice, najvjerojatnije tražiti da se uključi u borbe u najopasnijim dijelovima, u MORH-u ne vjeruju u takav scenarij.

S nekoliko timova, Hrvati obučavaju afganistansku vojsku. Iako je bilo riječi da se hrvatski kontingent poveća za 15-ak vojnika, računica se za sada neće mijenjati. 'Svaka zemlja i članica NATO-a koja sudjeluje u operaciji, doprinose na najbolji mogući način u skladu sa svojim financijskim interesima i sigurnosnim procjenama. Mi procjenjujemo da su naše sposobnosti na razini 300 vojnika', naglasio je Pjer Šimunović, državni tajnik u MORH-u.

SAD šalju dobrovoljce, a pomaka nema

Dijelom je to i zbog mršavijeg proračuna, jer drastično rezanje, razoružalo je vojsku. Unatoč sve većim rizicima, u zemlji, koja je u potpunom rasulu, lista putnika-dragovoljaca se ne smanjuje. Prva američka pojačanja kreću već početkom iduće godine, a terorističke ambicije sve su veće, no u ratu, koji Amerikanci vode više od 8 godina, nema pomaka nabolje.