Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Afganistan ide još 69 hrvatskih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vojarni "Ivana V. Draškovića" u Varaždinu je održana svečanost u povodu odlaska II. kontingenta iz sastava III. korpusa HV-a u mirovnu misiju ISAF-a u Afganistanu.

Riječ je o 69 vojnika iz Operativno-mentorskog tima za vezu i
pješačkog voda većinom iz 2. gardijske brigade, a u Afganistan bi trebali poći za desetak dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna evakuirana iz kabula Sjećate li se bebe koju su vojnici podizali preko bodljikave žice u Kabulu? Pogledajte gdje je danas Slika nije dostupna mučne scene Britanski vojnik čija je fotografija spašavanja bebe preko bodljikave žice obišla svijet: ''I ja imam djecu, teško je to gledati"

Kao izaslanik predsjednika Stjepana Mesića general zbora Josip Lucić naglasio je da je zadaća hrvatskih vojnika održavati mir u Afganistanu.

"Naši vojnici to uspješno rade, mnogi su s ratnim iskustvom i među najbolje su opremljenima, a zbog njihove sposobnosti do sada nije bilo težih posljedica", rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić.

Pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz istaknuo je da je u Afganistanu sada 147 hrvatskih vojnika raspoređenih u trima područjima, a plan je taj broj povećati na 200.

Međunarodne snage za potporu sigurnosti (ISAF) mirovna je misija u Afganistanu pod mandatom Ujedinjenih naroda, dogovorena Bonnskim sporazumom iz prosinca 2001. Cilj joj je pomoći afganistanskoj vladi i međunarodnoj zajednici da stvore sigurne uvjete za obnovu Afganistana te da se središnja vlast proširi na cijelu zemlju.

Hrvatska sudjeluje u ISAF-u od veljače 2003. i to isključivo vojnom nazočnosti, no postupno se uključila i civilna komponenta, pa od siječnja 2005. osim vojnika u Afganistanu djeluju i hrvatski državni službenici - diplomati i policajci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene