Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informatizacija zdravstva

U 25 hrvatskih bolnica uveden je eKarton: Što to znači za doktore i pacijente?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu informatizacije zdravstva, elektronički karton (eKarton) uveden je do sada u 25 bolnica, a riječ je o tehnološkom rješenju koje objedinjava podatke za svakog pacijenta: od detalja liječničkih pregleda preko nalaza, uputnica, otpusnih pisama do izdanih recepata.

Novi alat podrazumijeva komunikaciju između bolnica, a otpusno pismo i specijalistički nalazi mogu se putem eKartona dijeliti između svih zdravstvenih dionika, rekli su Hini u Ministarstvu zdravstva.

Uz navedeno, otvaranjem eKartona liječnici mogu vidjeti sve ostale relevantne podatke, od kroničnih stanja, alergija, cijepnog kartona do trenutačno aktivne terapije svakog pacijenta.

U proteklih mjesec dana napravljena je edukacija i implementacija eKartona u 25 bolnica, što će uvelike olakšati administrativni dio posla, omogućiti efikasniju preraspodjelu vremena, smanjiti gužve u čekaonicama, a pacijentima osigurati viši standard zdravstvenih usluga i bolju interakciju sa zdravstvenim sustavom, poručuju iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Karta obilaznih pravaca - 3 Naoružajte se strpljenjem Vozači, oprez! Danas i sutra gužve na cestama u Zagrebu: Pogledajte koji su obilazni pravci

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poletio iz Meksika Srušio se avion kod Kostarike: U njemu putovao njemački milijunaš s obitelji

Uz to, planirano je proširenje usluga za interoperabilnu razmjenu medicinskih snimki, laboratorijskih rezultata, otpusnih pisama, a kasnije i cjelovitih zdravstvenih zapisa. Osim eRecepta, eUputnice, eNaručivanja, na Centralni zdravstveni informatički sustav (CEZIH) šalju se izvještaji nakon svakog posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite koji sadrže dijagnoze, pružene postupke, propisanu terapiju, propisane uputnice, kao i podatke o bolovanju.

Mladi liječnici o informatizaciji zdravstva

Simulacija eKartona nedavno je prezentirana Inicijativi mladih liječnika, koji u svojim zahtjevima posebno ističu informatizaciju zdravstva.

"Pozitivno smo iznenađeni navedenim projektom i smatramo da ćemo njime postići boljitak u pogledu komunikacije sa sustavom za većinu pacijenata, a i liječnika", rekao je Hini Fran Stjepan Naranđa iz Inicijative.

Pročitajte i ovo Migranti u Rijeci - 4 Usputna stanica migrantima Tužne slike s riječkog željezničkog kolodvora: Skrivaju se pod nadstrešnicom i ispod vagona, grmlje im je sanitarni čvor

Nakon prvih 25 bolnica daljnja edukacija ide po gradovima i županijama te obuhvaća pristup svim podacima koji se tiču terapije, kroničnih i akutnih oboljenja, nalaza relevantnih za posjet pacijenata liječnicima primarne i sekundarne zdravstvene zaštite te u budućnosti i svih hitnih prijema.

"Prognoze su da će edukacija centara biti gotova do početka 2023. godine, kada definitivno dolazi e-Karton u hrvatske bolnice, a povezivanje s Hitnom planirano je tijekom iduće godine", kaže Naranđa.

Komunikacija pacijenata sa sustavom

Za komunikaciju pacijenata sa sustavom predviđen je Portal zdravlja za pacijente, koji je sastavni dio portala e-Građani. Portal je dio sustava CEZIH i omogućava pacijentu pregled svojih zdravstvenih informacija.

Pacijenti bi sami trebali moći samostalno upravljati pravom pristupa i u svakom trenutku vidjeti tko je i kada kliknuo na njihov zdravstveni karton.

Naranđa napominje da će pacijente trebati malo više uputiti u Portal zdravlja, koji će u nekim slučajevima biti ključan za komunikaciju s liječnicima.

Vezano uz informatizaciju, u Ministarstvu zdravstva ističu da je Hrvatska, u usporedbi s ostatkom EU-a, među rijetkim zemljama koje su zadovoljile kriterije za priključenje u Elektronički sustav razmjene zdravstvenih podataka (Health Digital Service Infrastructure / eHDSI ili eHealth DSI) te pruža prekogranične usluge elektroničkog recepta i sažetka o pacijentu.

Pročitajte i ovo Boris Johnson Neće natrag u Downing Street Boris Johnson odustao od utrke za vođu Konzervativne stranke: Objasnio i zašto

Pročitajte i ovo Anže Logar i Nataša Pirc Musar Neslužbeni rezultati Slovenski predsjednički izbori: Bivši ministar u drugom krugu s odvjetnicom koja je branila Melaniju Trump

Hrvatska je uz Portugal i Finsku među prve tri zemlje u EU-u koje su uspostavile nacionalnu pokrivenost tih prekograničnih usluga. To znači da liječnici u stranim državama mogu pristupiti podacima o pacijentu iz Hrvatske ako on u tim zemljama zatraži neplaniranu skrb i odobri pristup svojim podacima.

Lijek propisan na neponovljivi recept u Hrvatskoj može se dohvatiti i podići u ljekarnama u stranoj državi. Takav eRecept i sažetak medicinskih podataka o pacijentu zdravstvenim profesionalcima omogućuje da na svom jeziku dobiju strukturirane i prevedene podatke o propisanom lijeku ili bitne informacije o pacijentu koji dolazi iz druge države članice EU-a i govori drugim jezikom.

S vremenom će se prekogranične usluge eRecepta i sažetka o pacijentu uvesti u cijeloj Uniji, ovisno o tome kako koja država zadovolji stroge kriterije za priključenje, kažu u Ministarstvu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene