Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeni rezultati

Slovenski predsjednički izbori: Bivši ministar u drugom krugu s odvjetnicom koja je branila Melaniju Trump

Anže Logar i Nataša Pirc Musar
Anže Logar i Nataša Pirc Musar Foto: DNEVNIK.hr
Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji u nedjelju, pokazali su neslužbeni rezultati nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, ali nedovoljno da bi izbjegao drugi krug u kojem će se naći s Natašom Pirc Musar.

Anže Logar (46), kandidat oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, sučelit će se u drugom krugu za tri tjedna s neovisnom kandidatkinjom Natašom Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i odvjetnicom specijaliziranom za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

Prema djelomičnim neslužbenim rezultatima nakon prebrojanih gotovo svih glasačkih listića, Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova a Pirc Musar 26,87 posto.

Na treće mjesto je izbio Milan Brglez (15,41 posto), a zatim slijede Vladimir Prebilič (10,66 posto), Sabina Senčar (5,95 posto), Janez Cigler Kralj (4,35 posto) i Miha Kordiš (2,80 posto).

Odaziv birača bio je 51,06 posto

Logar je u kampanji nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu", kazao je.

Pirc Musar ušla je u utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Logar i Pirc Musar slave

Logar je zahvalio svim biračima na glasovima i rekao je da su izborni rezultati potvrda da je slogan njegove kampanje ono što Sloveniji treba u sljedećih pet godina.

On je čestitao Pirc Musar i kazao da prije drugog kruga očekuje sadržajnu raspravu te da će na kraju birači odlučiti tko je uvjerljiviji.

"Kao predsjednik republike bit ću predsjednik svih građana, a na taj ću način pristupiti i kampanji u drugom krugu", najavio je.

"Veselim se drugom krugu, veselim se finalu", istaknula je Pirc Musar koja smatra da je došlo vrijeme za prvu predsjednicu. Kako je rekla, spremna je za drugi krug, jer se neće promijeniti i nastavit će zagovarati iste stvari.

Prema njezinom mišljenju, rezultat pokazuje da birači ne slušaju diktat stranaka, "da su prepoznali kvalitete nezavisnog kandidata koji se zbog ove predizborne kampanje nije nimalo promijenio niti će".

Istaknula je da stalno živi iste vrijednosti i da će tako i nastaviti. Drago joj je što su ljudi prepoznali te vrijednosti. "Desetljećima sam pobornica LGBTQ+ zajednice, za pravo sam na slobodno odlučivanje o rađanju, za pobačaj", dodala je i najavila da će uvijek boriti za sva ljudska prava.

Konačni rezultati za tjedan dana

Na konačne rezultate izbora trebat će pričekati još tjedan dana. U ponedjeljak će se današnjim glasovima pribrojiti rezultati glasovanja poštom iz Slovenije - tako su mogli glasovati birači u domovima za starije osobe, bolnicama i zatvorima.

Nakon praznika, 2. studenog, prebrojavat će se i glasački listići koji će stići poštom iz inozemstva.

Kada se prebroje svi glasovi bit će poznati konačni rezultati glasovanja, ali oni još neće biti službeni. Proces utvrđivanja službenog ishoda prvog kruga izbora mora biti završen do 4. studenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene