Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na zagrebačkom Županijskom sudu u 15 sati je započelo ročište o uvjetima puštanja na slobodu bivšeg premijera Ive Sanadera.


Nakon što je Ustavni sud sinoć objavio odluku da istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do 12. prosinca u 7 sati danas u 15 sati je na zagrebačkom Županijskom sudu započelo ročište o uvjetima puštanja bivšeg premijera na slobodu.

Vezani članci Ivo Sanader Sanader na Sudu detaljno ispričao kako je došao do svoje imovine: "U Austriji sam zaradio 2,7 milijuna eura" Ivo Sanader na suđenju (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Sanader odbacio optužbe za Fimi mediju: ''Ako mogu o imovini sutra, sad me križa dosta bole''

Na ročištu zatvorenom za javnost pred sucem istrage Krešimirom Devčićem pojavio se Ivo Sanader i njegovi branitelji koji su ponovno ponudili jamčevinu od 12,4 milijuna kuna za puštanje na slobodu.

>> Ivo Sanader najkasnije do ponedjeljka na slobodi!

'Kao i sredinom listopada, ponudit ćemo najvišu jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa i nadamo se da će to biti dovoljno da se naš branjenik u nastavku postupka brani sa slobode', kazao je prije ročišta Sanaderov odvjetnik Goran Suić. Dodao je da je bivši premijer iz medija doznao za odluku Ustavnog suda te da je njome zadovoljan.

Sud je donio odluku da se Sanader pusti na slobodu uz mjere oduzimanja putovnice, zabranu napuštanja mjesta boravišta te jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna.

Sanader neće odmah izaći na na slobodu jer postoji trodnevni rok za žalbu koju rješava izvanraspravno vijeće. Ako se stranke odreknu prava na žalbu odluka suca odmah postaje pravomoćna, no ni tada Sanader ne može odmah izaći iz zatvora dok se ne položi jamčevina.

Jamčevinu za Sanadera su već prije u obliku nekretnina ponudili prijatelji bivšeg premijera Luka Bebić, Jerko Rošin i Marijo Zubović te supruga Mirjana Sanader. Uz njih, još su dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota ponudili ukupno 300.000 eura u gotovini.

U slučaju da se sve ne dovrši do roka koji je propisao Ustavni sud (12. prosinac u 7 sati) sudac istrage bi morao donijeti novo rješenje o istražnom zatvoru jer je Ustavni sud ukinuo sadašnje po kojemu je Sanaderu zatvor određen do 18. prosinca. Sanaderu je istražni zatvor posljednji put produljen 17. listopada uz obrazloženje da i dalje postoji opasnost od bijega. Sudac Devčić je tada odbio ponuđenu jemčevinu, na što je Sanaderova obrana podigla ustavnu tužbu koja je tada odbijena.