Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni inspektorat izvijestio je da u sastavu 11 proizvoda koji su uzeti na analizu iz šest trgovačkih lanaca nema konjetine te da proizvodi u svom sastavu odgovaraju podacima navedenima na deklaraciji.


Državni inspektorat je 22. veljače proveo ciljane kontrole proizvoda na policama trgovina, a koji su u obavijesti o proizvodu (na deklaraciji) sadržavali goveđe/juneće meso, radi potencijalne sumnje da se u proizvodu umjesto deklarirane sirovine nalazi konjetina.

Ukupno je u šest trgovačkih lanaca uzeto 11 originalno pakiranih uzoraka, koji su poslani na analizu u službeni laboratorij. 'Rezultati analiziranih uzoraka pokazali su da u uzorkovanim proizvodima nije utvrđena prisutnost bjelančevina podrijetlom od konjskog mesa te da proizvodi u svom sastavu odgovaraju podacima navedenima na deklaraciji', navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

U priopćenju se navode i svi proizvodi koji su uzorkovani, ispitani i, kako se navodi, u svom sastavu odgovaraju podacima na deklaraciji.

>> Jedu meso magarca i bizona, a da za to i ne znaju!

Kod trgovačkog lanca Interspar analizirana su dva proizvoda - 'junetina s gljivama' (konzerva, neto količina 300 grama, rok uporabe 28. travnja 2013.), proizvođača Danica iz Koprivnice, te proizvod čakovečke mesne industrije Vajda '2 pljeskavice' (za Spar Hrvatska, neto količina 236 grama, rok uporabe do 28. veljače 2013.).

Iz lanca Konzum su uzorkovana dva proizvoda čiji je proizvođač koprivnička Danica - 'Vrbovečki narezak' (trajna konzerva, neto količina 200 grama, rok uporabe do 20. listopada 2015.) te 'Mesni doručak K Plus' (neto količina 150 grama, rok uporabe do 23. srpnja 2016.).

Na analizu su iz Lidla poslana dva proizvoda čiji je uvoznik Lidl Hrvatska - 'Pljeskavice od goveđeg mesa Mcenneddy' (neto količina 2x250 grama, rok uporabe do 7. srpnja 2013.), zemlja porijekla Njemačka, te 'Čili grah s mljevenim goveđim mesom' (neto količina 400 grama, rok uporabe do 2015.), zemlja porijekla Mađarska.

Iz trgovačkog lanca Plodine uzorkovana su i analizirana također dva proizvoda - 'Sarma' (u limenci, neto količina 415 grama, rok uporabe do 31. prosinca 2016.), slovenskog proizvođač Eta živilska industrija, te 'Lazanje bolognese' (neto količina 450 grama, rok uporabe do 19. lipnja 2014.), španjolskog proizvođača Tutti pasta“ S.A., za Ledo.

Na analizu je iz lanca Metro uzet jedan proizvod - 'Burger - brzo smrznuto usitnjeno oblikovano meso' (neto količina 400 grama, 4 komada, rok uporabe do 28. studenoga 2013.), proizvođača PIK Vrbovec, na tržište stavlja Ledo.

Iz trgovačkog lanca Kauflanda uzorkovana su dva proizvoda - 'Bosanski sudžuk Buco' (trajna kobasica, vlasnik robne marke Kaufland, neto količina 500 grama, rok uporabe do 24. srpnja 2013.), proizvođač Dr. Škobić Samobor, te 'Sudžuk z dežele' (trajne kobasice, neto količina 450 grama, rok uporabe do 13. lipnja 2013.), slovenskog proizvođača Celjske Mesnine, uvoznik Eviva, Jurdani.

U ostalim trgovačkim lancima zatečeni su isti proizvodi za koje su već uzeti uzorci, pa s njihovih polica nisu dodatno uzorkovani, navode iz Državnog inspektorata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Evo koji se proizvodi NE SMIJU prodavati Slika nije dostupna Jedu meso magarca i bizona, a da za to i ne znaju!