Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal s mesom

Jedu meso magarca i bizona, a da za to i ne znaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magarac, svinja i bizon neke su vrste mesa koje su pronađene u mesnim prerađevinama na čijim je ambalažama naznačeno da se radi samo o goveđem mesu.

Muku s mesom također vode i stanovnici Južne Afrike. Oni su tek prije godinu dana dobili zakon o deklaracijama na kojima mora biti naznačen sadržaj koji se nalazi u ambalaži, ali i nakon godinu dana mnogi sastojci ostaju izostavljeni, javlja AP.

Pročitajte i ovo Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sporna kvaliteta hrane Sumnjivo meso povučeno sa slovenskog tržišta bilo namijenjeno za Hrvatsku: Inspektorat zaustavio daljnju distribuciju Foto: Facebook STRAVA KOD ŠIBENIKA Spašena magarica ostavljena na pustom otoku: ''Popila je 10 litara vode... Već je dugo nitko nije obišao''

>> Ministri članica Europske unije raspravljali o skandalu s konjskim mesom

Znanstvenici koji su proveli studiju nad 139 uzoraka mesnih prerađevina otkrili su kako se zakon itekako krši. Umjesto pravog sadržaja pojedinog mesnog proizvoda, na mnogima je navedeno tek kako on sadrži govedinu.

Na većini deklaraciji ne piše pravi sadržaj mesa

Studija koju su provela i objavila tri profesora na Sveučilištu Stellenbosch otkrili su da 68 posto od 139 uzoraka sadrži vrstu mesa koja nije naznačena na etiketi nalijepljenoj na ambalaži proizvoda. Nenavedene vrste mesa najviše su pronašli u kobasicama i burgerima. Studija je, osim toga, otkrila kako mnogi proizvodi koji se mogu naći na policama trgovina sadrže soju i gluten, ali da ni oni nisu naznačeni na deklaraciji.

Lažne deklaracije uobičajene

Koautor, profesor Louwrens Hoffman rekao je da su lažne deklaracije na mesnim proizvodima uobičajeni u Južnoj Africi. Dodaje da testiranja koja su provođena na mesu u posljednja dva tjedna nisu pronašla konjetinu kao što je to bio slučaj u nekim europskim mesnim proizvodima.

'Neka se krivci procesuiraju'

Hoffman je rekao da je bilo potrebno nekoliko godina da bi se zakon o deklaracijama uopće donio u Južnoj Africi, budući da su mu se protivili mnogi proizvođači. Predsjednik tamošnjeg udruženja proizvođača crvenog mesa, Gerhard Schutte, zatražio je da se krivci procesuiraju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene