Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Analitičari očekuju da će cijene stanova u Zagrebu nastaviti padati, ali polako.


Iako novi zakon o porezu na imovinu može smanjiti prodaju kvadrata, mnogi razmišljaju o kupnji stana u mjestu gdje žive, ili izvan mjesta boravka.

Vezani članci Građevinske nezgode ''Ne plaćajte majstore alkoholom!'': Naučili skupu lekciju pa je podijelili sa svima Gradnja stambenih zgrada, ilustracija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Može li si itko ovo priuštiti? Objavljena prosječna cijena četvornog metra novog stana u Hrvatskoj

>> Uskoro 15-postotno sniženje nekretnina?

Premda su cijene pale i do dvadeset posto, prodavatelji i kupci i dalje igraju igru živaca. Investitori ne žele još spustiti cijenu, a kupci ne kupuju jer im je i dalje preskupo. Naša ekipa istražila je kolike su trenutačno cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima. Kriza je u dvije godine istopila cijene stanova za 20 posto ali prodavatelji su tu podvukli crtu i više ne spuštaju drastično. Analitičari ipak očekuju da će cijene stanova u Zagrebu nastaviti padati, ali polako.

'Rubni dijelovi grada su nešto niža cijena, od 1300 eura već u Sesvetama, Lanište 1400 eura također naravno postoje i skuplji kvartovi,' rekao je Ante Tabak,  stručnjak za nekretnine, Zagreb. Prosječna cijena zagrebačkog stana je danas 1.864 eura i pada za 0, 7 posto mjesečno. u Rijeci je prosjek 1.709 eura za kvadrat i čak je u porastu za pola posto. U porastu je i u Splitu za 2, 6 posto, prosječna cijena tamo je čak 2.180 eura. Najveći proljetni pad cijene od stanova od 4 i pol posto bilježi Osijek sa prosjekom od 1.027 eura.

Luksuzno opremljeni stan koji se nalazi u podsljemesnkoj zoni, znači nekih 15 minuta vožnje od strogog centra, možete kupiti već 1.200 eura po kvadratu. Roh bau cijena grube gradnje ovakvog stana je oko 1.000 eura. Stručnajci u Šibeniku, gdje je cijena između 1.200 i 1.400 eura, kažu da prodaja nakon krize polako oživljava. 'Nekretnina koja ima realnu cijenu ona se može i prodati, a ono sve što je prenapuhano ono je u stanju mirovanja i jednostavno kupci kao takvi traže jeftinije cijene,' rekla je Divna Bulat, stručnjakinja za nekretnine, Vodice.

U Rijeci se kvalitetna novogradnja nudi već i za 1000 eura. 'Najviše se prodaju mali stanovi od 40 do 70 tisuća, nije problem u kupcima problem je u bankama, problem u kreditnoj sposobnosti,' rekao je Marko Pavić, stručnjak za nekretnine, Rijeka. Procjenjuje kako kvalitetna novogradnja investitore košta oko 600 eura po kvadratu. Prostora za spuštanje cijena dakle još uvijek ima.