Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovi nikad jeftiniji

Uskoro 15-postotno sniženje cijena nekretnina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladine mjere kreditiranja prvih kupaca stanova sa 100 do 300 eura u praksi su doživjele potpuni fijasko. Građani su za akciju potpuno nezainteresirani, a s druge strane izbor stanova nikad veći, a cijene sve niže.

Cijene stanova bi u godinu, dvije mogle pasti još 10 do 15 posto, ali tko može neka stan kupuje odmah, savjetuju stručnjaci. 'Ako želite čekati, dobit ćete jeftin stan, ali onaj koji niste htjeli, mislim da se na tržište treba uključi sada, tako da te prognoze o čekanju su potpuno krive', smatra Dubravko Ranilović iz Udruženja agencija za nekretnine. Zagrebački kvadrati donedavno su bili skuplji nego Berlinski, Lisabonski, Haški, i još uvijek su cijenom iznad mnogih megametropola. Iako im je u posljednje dvije godine cijena pala za 14 posto, trebala je padati i više i brže.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

'Postoje neki igrači na tržištu koji imaju preveliku tržišnu moć i oni su procijenili da im više odgovara ovaj status quo', kaže Ranilović. 'To su vjerojatno oni koji su najviše uložili u tržište nekretnina i koji najviše udjela imaju u svom portfelju uloženog novca u stanove', dodaje on. Pokušavala im je pomoći i Vlada velikom akcijom poticanja građanstva kreditiranjem, no potakla je točno četiri kupca. 'Vladine mjere kreditiranja su kap u moru, tako da signifikantan efekt uopće, na tržište, ne mogu imati niti općenito. Vlada nema dovoljno sredstava da može neki ozbiljan potez povući na tržištu. To je jednostavno problem prevelik za Vladu', kaže Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Problem je to velik preko pola milijuna kvadrata, ili 10.000 neprodanih novih stanova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene