Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Remorker

Osuđena trojica Kalmetinih suoptuženika: Sapunar mora vratiti 5,8 milijuna, Premilovac više od 4 milijuna kuna, Berketu blokiran devizni račun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica suoptuženika bivšeg HDZ-ova ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete - Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket, u utorak su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro nakon što su priznali sve Uskokove optužbe u tzv. HAC-ovu kraku afere Remorker.

Uz rad za opće dobro Josip Sapunar na ime ostvarene nezakonite koristi državi mora vratiti 5,8 milijuna kuna, od čega 3,8 milijuna kuna u gotovini, a ostalo u nekretninama i automobilu, Igor Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Ivanu Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koji će biti prebačeni u državni proračun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija u akciji Nastavak afere Remorker: Uhićeni bivši direktori HAC-a Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora

Na sudu se doznaje da je na Sapunarovim nekrentinama, točnije građevinskom zemljištu u Petrčanima vrijednom milijun kuna i stanu u Zadru s dva parkirna mjesta država već upisala vlasništvo temeljem izvansudske nagodbe.

Sporazum Uskoka i trojice optuženika u utorak je potvrdila sutkinja Gordana Mihela Grahovac.

Uskok u ovom slučaju Kalmetu tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta je u međuvremenu optužen i da je narudžbom promidžbenog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Oba su slučaja spojena u travnju ove godine, a u srijedu je trebalo biti održano pripremno ročište na kojem se trebao odrediti datum početka suđenja. No, kako se unaprijed doznalo da svi optuženici nisu primili ročište je otkazano i Kalmeta nije došao na zagrebački Županijski sud.

Jedan od krakova afere Remorker doveo je do Hrvatske gospodarske komore, zbog čega se za izvlačenje novca sudi njenom dugogodišnjem predsjedniku Nadanu Vidoševiću. Premilovac koji je detaljno opisao kako je preko svoje inozemne tvrtke izvlačio javni novac sporazumno je osuđen i u tom slučaju, dok je zbog izvlačenja novca iz HAC-a preko Fimi medie Sapunar 2014. osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i djelomično uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene