Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaći zadaci

Treba li djeci pomagati u pisanju zadaće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjake smo pitali koliko se roditelji smiju angažirati oko pisanja zadaća i čitanja lektire i kako djecu naučiti samostalnom učenju.

Mali školarci priznaju da im roditelji uskoče kad im je gradivo preteško. Većina roditelja smatra da je njihova dužnost s djetetom pisati zadaće. 'Preko vikenda samo, jer je on u boravku pa onda sve to obavlja u školi, onda u subotu i nedjelju tu zadaću riješimo zajedno', kaže mama Marijana Baburi.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Škola Godine su samo broj VIDEO Nikada nije kasno! Baka prvi put sjela u školske klupe s 92 godine

U školi savjetuju da nema potrebe da roditelji sjede s djetetom i rješavaju zadatke. 'Uvijek na neki način pokušavamo poticati roditelje da se ne miješaju u školske aktivnosti i obveze djeteta', kaže Irena Rasonja, psihologinja.

>> Što je 'trulo' u našem školstvu?

'Njih treba samo kontrolirati i eventualno ako njima zaista nešto ne ide pomoći, sugerirati kako da nešto naprave. Znači, ne govoriti rezultat ili rješenje nečega nego kako da dijete lakše dođe do tog rješenja', kaže profesorica Jasminka Butorac.

A rješenje za veće školarce, kojima se ne da čitati lektira često je internet. Profesori ne vjeruju da djeca to rade iz lijenosti. 'To su velike lektire za koje treba dosta vremena da se pročita, pa je linija manjeg otpora pročitati skraćenu verziju', dodaje Butorac.

Zato radne navike, savjetuju, treba stvarati od malih nogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene