Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učenje ili 'štrebanje'?

Što je 'trulo' u našem školstvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svjedodžbama petice, a istraživanja pokazuju – nepismeni smo!

Mnogi bi pomislili da je je nepismenost u Hrvatskoj stvar prošlosti. Pogrešno! Znamo mi i brojke i slova, samo mnogi teško shvaćaju što oni znače. Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ovih dana je jedna od najpopularnijih osoba. Upravo se njegova institucija prozivala zbog dvojbenih pitanja na maturi. Mi smo k njemu otišli drugim povodom.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Međunarodno istraživanje PISA donosi šokantne podatke.
Svaki peti petnaestogodišnjak ne razumije što pročita!
Svaki četvrti tvrdi da je čitanje gubitak vremena!
Svaki treći ne zna osnove matematike!

Što to znači u praksi? Evo što kaže Sirovatka. „Znači da nisu u stanju izračunati postotak PDV-a na zadani iznos, novca koji treba platiti, ali nisu u stanju ni izračunati koliki su im dugovi u banci ili da nisu u stanju izračunati koliko su računi za plin i struju!“ U institutu za društvena istraživanja Zrinka Ristić Dedić tvrdi: „ Sustav je takav da i ne potiče na takav način učenja, dakle nema toga što njih uči kako učiti. Prepušteni su sami sebi i radu s roditeljima da na neki način steknu vještine.“ I učenici i roditelji govore da je gradiva previše, da se jednostavno ne stiže, puno je nepotrebnih stvari kojima se opterećuju naši klinci.

Propustili ste Provjereno? Pogledajte cijelu emisiju besplatno!

Kako napraviti granicu između bitnog i nebitnog? Kako pretpostaviti da nešto što se uči u 6. razredu osnovne škole neće korisiti za 5-10 godina? Teško! Svi govore, nešto se treba promijeniti u sustavu obrazovanja. No konkretno, nitko ništa ne navodi! Samo da se treba mijenjati.
Do tada svaki drugi učenik morat će i dalje na instrukcije. Učit će se kampanjski, samo za ocjenu. Da nešto definitivno nije u redu i da znanje i škola nisu „in“ govori i sljedeći podatak:
60% učenika nije sretno kad dobiju knjigu na poklon! Pogledajte prilog Provjerenog!

 

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene