Pete Buttigieg (38), vodeći kandidat među demokratima za američkog predsjednika javno je obznanio svoju seksualnu orijentaciju još dok je bio gradonačelnik South Benda. Jednu ženu koja mu je dala glas prenerazila je informacija o njegovoj intimi pa je tražila da joj vrate birački listić.

Galerija


Na predizborima za kandidata za američkog predsjednika u Iowi, kako pokazuju rezultati, vodi Pete Buttigieg (38) sa 62 posto glasačkih mjesta, ispred senatora Bernieja Sandersa, objavila je Demokratska stranka u utorak, dan nakon izbora.

Vezani članci Joe Biden i Bernie Sanders u utrci za kandidata za američkog predsjednika Superutorak donio veliku promjenu: Biden se vratio u utrku, Sanders dobio Kaliforniju, Bloomberg gubitnik Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

Bivši gradonačelnik South Benda od 2018. je u braku s Chastenom, učiteljem u srednjoj školi, a tijekom drugog mandata kao gradonačelnik je i javno obznanio svoju seksualnu orijentaciju.

Pete Buttigieg prvi je demokratski stranački kandidat u utrci za američkog predsjednika koji je otvoreno priznao da je gay. Prije njega jedino je 2012. republikanac Fred Karger u utrku za predsjednika ušao ne skrivajući i da je homoseksualac.

Prije političke karijere Buttigieg je pohađao Harvard i Oxford, služio je u američkoj mornarici te bio konzultant u globalnoj kompaniji McKinsey. Osim što je iskren o svojoj seksualnosti, Buttigieg (38) je i najmlađi kandidat.

"Ja sam sigurno jedini ljevoruki malteško-američki episkopski gay milenijski ratni veteran u utrci, ali mislim da vam profil donosi samo taj prvi pogled", rekao je Pete Buttigieg, piše NY Times.

Istovremeno se na internetu pojavila snimka s jednog birališta na kojem žena traži da joj vrate listić na kojem je glasala nakon što je saznala da je Buttigieg gay.

"Ne želim nekog takvog u Bijeloj kući", kazala je žena kojoj je od programa očito bila bitnija seksualna intima kandidata. Jedna od organizatorica na biralištu Nikki van den Heever pokušala joj je objasniti kako nije važno je li netko muškarac, žena, heteroseksualac ili homoseksualac ako im vjerujete kao političaru i mnogi su je pohvalili za strpljivost u razgovoru s biračicom.

Bivši gradonačelnik Buttigieg dobio je 26,9 posto glasova delegata, ispred Sandersa sa 25,1 posto. Elizabeth Warren na trećem je mjestu (18,3 posto) a bivši potpredsjednik Baracka Obame, Joe Biden, na četvrtom (15,6 posto). Senatorica Amy Klobuchar peta je s 12,6 posto.