Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Benzinska postaja, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osječke gradske organizacije SDP-a i Mosta nezavisnih lista u utorak su zatražile brzu reakciju Vlade radi smanjivanja cijena goriva i uvođenje nižih trošarina na gorivo, a Hrvatske ceste (HC), Hrvatske autoceste (HAC) i Hrvatske željeznice (HŽ) Infrastrukturu pozvali da objasne u što su utrošili sredstva koja su u zadnje dvije godine dobili iz trošarina za gorivo.


Predsjednik osječkog SDP-a i osječki dogradonačelnik Boris Piližota upozorio je na konferenciji za novinare da cijene goriva u Hrvatskoj rastu do najviše povijesne razine, iako cijene sirove nafte na svjetskom tržištu nisu na svom vrhuncu.

Vezani članci Ivan Čorkalo - 4 Savjeti kako uštedjeti na gorivu: Stručnjaci objašnjavaju čestu pogrešku koju vozači rade Na benzinskoj postaji (Foto: Dnevnik.hr) Cijene goriva uskoro bi mogle rasti za 4 kune po prosječnom spremniku

Smatra kako je, nakon najnovijeg poskupljenja, krajnje vrijeme za intervenciju Vlade jer su u odnosu na 2016. godinu cijene danas veće za 20 do 25 posto, a u odnosu na prošlu godinu za 15 do 20 posto.

Piližota upozorava da je Hrvatska u vrhu zemalja EU-a po cijeni goriva, a država uzima znatno više trošarina u odnosu na obveze mininalne trošarine koje EU propisuje svojim članicama. Zbog toga je zatražio brzu reakciju Vlade, smanjivanje cijena goriva i manje trošarine na sve vrste goriva.

Požega: Korist od visokih cijena goriva imaju HC, HAC i HŽ Infrastruktura

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega (nezavisni s liste Mosta) ocijenio je da neizravnu korist od visokih cijena goriva i trošarina imaju tri državne tvrtke – HC, HAC i HŽ Infrastruktura, jer od svake kupljene litre 80 lipa ide HC-u, a 20 lipa HAC-u i HŽ Infrastrukturi.

HC je na taj način u 2016. i 2017. dobio skoro četiri milijarde kuna, a iz financijskim izvješća vidi se da nije potrošio cjelokupni iznos, odnosno da je ostalo oko 400 milijuna kuna. Stoga je Požega pozvao HC da objasni gdje su potrošena ta sredstva, koje su nove javne ceste sagrađene ili postojeće obnovljene te gdje taj novac završava.

HŽ Infrastruktura u tome je razdoblju dobila oko miliijardu kuna, za izgradnju novih i obnovu postojećih željezničkih pruga, pa i njih pitam da pojasne koje su to nove pruge sagradili ili postojeće obnovili, dodao je Požega. Upozorio je kako ta tvrtka troši oko 300 milijuna kuna na materijal i usluge, a čak 700 milijuna na zaposlenike.

Dodao je kako je HAC lani dobio oko pola milijarde kuna, a potrošili su 241 milijun kuna, pa se pita gdje je završio ostatak novca.

Požega je pozvao te tvrtke da smanje troškove i broj zaposlenika, pa će time i državi omogućiti da lakše i bezbolnije smanji visoke trošarine na gorivo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju