Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite se sunca

Bližimo se rekordnim temperaturama - liječnici savjetuju oprez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku je zapljusnuo toplinski val.

Temperature u cijeloj zemlji od jutra su iznadprosječne, a najtoplije je bilo na kontinentu.

Živa će i dalje rasti, pa nas u utorak očekuju prave ljetne vrućine, s više od 30 Celzijevih stupnjeva u hladu. Sve to poziva na oprez, a prijete i problemi u proizvodnji hrane.

Temperature su i u ponedjeljak od jutra bile iznadprosječne, spas od vrućeg asfalta tražio se u hladu. Slavonci dobro znaju kako se zaštititi. S 25 Celzijevih stupnjeva najtopliji su bili Slavonski Brod i Sisak, stupanj niže bilo je u Osijeku, dok su Zagreb i Split mjerili 23.

U utorak će u cijeloj zemlji biti još toplije. Temperature na kopnu prelazit će 30 stupnjeva, što zabrinjava ratare jer im jako sunce ugrožava tek iznikle proljetne kulture. Preuranjene vrućine ne idu na ruku ni pčelarima. Pčele će slabije izlaziti, a bagrem prerano procvjetati i ostati bez nektara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić

Stiže prvi val vrućine: Sljedeći tjedan znojit ćemo se na +30

Savjeti za vrućinu:


Treba izbjegavati izravno izlaganje suncu, treba imati zaštitu na glavi, a nije na odmet nositi i bocu vode.

'Najugroženiji su kronični pacijenti kojima će se javiti neke poteškoće - pad krvnog tlaka, pojačana uznemirenost, glavobolja, umor i iscrpljenost. Savjetujemo im pojačanu rehidraciju, pažljivi izbor odjeće', kazala je Martina Veselčić, liječnica na osječkoj Hitnoj.

I danas je Hitna imala pojačane intervencije, a problema zbog visokih temperatura mogli imati i mladi koji trebaju paziti na unušenje tekućine osobito pri jačoj fizičkoj aktivnosti.

Rekordi

Rekordne 2003. godine u Zagrebu je, na meteorološkoj postaji Maksimir, četiri dana zaredom najviša temperatura zraka premašivala 31 stupanj. Osmog svibnja izmjerena su čak 33.4 stupnja, što je ujedno i druga najviša temperatura ikada izmjerena u svibnju na toj postaji.

Prognoza za naredna tri dana

Meteorolog Nove TV Darijo Brzoja najavljuje da će se vruće u unutrašnjosti zadržati još i u srijedu, uz slične vrijednosti, oko 30 stupnjeva. Kasno poslijepodne i navečer bit će mogućnosti za kišu ili pljuskove s grmljavinom. U četvrtak i petak, ponovno manje toplo, primjerenije dobu godine, a uglavnom će biti i suho i barem djelomice sunčano.

Na Jadranu idućih dana također djelomice ili pretežno sunčano i toplo. Sa srijede na četvrtak jedno prolazno naoblačenje ponegdje će ostaviti malo kiše ili može donijeti pokoji pljusak s grmljavinom. Zatim opet sunčano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene