Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prava samo 'deklarativna'

Medved: Napravit ćemo zaokret prema ponižavanoj braniteljskoj populaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Tomislav Medved u utorak je u Splitu najavio zaokret prema braniteljskoj populaciji jer smatra da je godinama bila ponižavana.

"Imamo priliku 20 godina nakon Domovinskog rata izmijeniti odnos društva prema braniteljskoj populaciji koja je godinama ponižavana i šikanirana te pozivam sve braniteljske udruge iz Domovinskog rata da svojim stajalištima doprinesu izradi novog jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima, za koji smo pokrenuli postupak", rekao je ministar Tomo Medved na radnom sastanku s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Splita i splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Slika nije dostupna VAŽNI DANI Ministar Medved moli građane jednu bitnu stvar: Čestitao braniteljima Dan pobjede

Po njegovim riječima, dosadašnje zakonodavstvo, koje se odnosilo na braniteljsku populaciju iz Domovinskog rata, "samo je deklarativno" branilo prava branitelja, ali su u praksi ta prava zapostavljana.

U Ministarstvu branitelja ostaju samo oni koji će pratiti "dinamiku zaokreta"

Govoreći o zaokretu u odnosu društva prema Domovinskom ratu, ministar Medved je istaknuo kako će se Ministarstvo branitelja, zajedno s obrazovnim ustanovama angažirati na, kako kaže, zaustavljanju pokušaja izmjene karaktera i digniteta Domovinskog rata tako da se u školskim udžbenicima govori istina o Domovinskom ratu i da se "više nitko ne usudi spominjati nekakve neprimjerene izraze u vezi Domovinskog rata".

"Bez obzira na ometače, kako u Hrvatskoj tako i izvan Hrvatske, Ministarstvo branitelja je svjesno da mora biti nositelj tog projekta kojim će se štititi istina o Domovinskom ratu koji je bio obrambeni i oslobodilački", kazao je Medved.

Ministar Medved je također rekao kako će svi oni koji budu mogli pratiti "dinamiku zaokreta" ostati raditi u Ministarstvu branitelja, a "oni koji padnu, ne mogu ili ne znaju, zahvalit ćemo im se i stavit ćemo druge ljude".

U pripremi Nacionalna strategija za zaštitu zdravlja braniteljske populacije

Naglasio kako je jedan od ključnih problema braniteljske populacije zaštita njihova zdravlja.

"Pune su bolnice ljudi s dijagnozama karcinoma ili tumora i to nas zabrinjava i prisiljava na žuran i sveobuhvatan pristup rješavanju tog problema. Pripremam sa predložiti Vladi Nacionalnu strategiju za zaštitu zdravlja braniteljske populacije", poručio je Medved.

Naveo je podatak kako je trenutačno na popisu 15.000 branitelja s neriješenim stambenim pitanjem, te je upozorio kako se taj problem neće riješiti u slijedećih 50 godina ukoliko se nastavi dosadašnjom dinamikom, te je, po njemu, nužno osmisliti novi model rješavanja stambenog pitanja braniteljske populacije.

"Imamo oko 400.000 branitelja koji nisu ranjeni za vrijeme Domovinskog rata i oni teško preživljavaju i nose teret gospodarske krize, i pri zapošljavanju na rukovodeća mjesta oni su posve zapostavljeni", upozorio je.

Po njegovim riječima, u posljednjih 15-ak dana, u Ministarstvo branitelja je stiglo oko 10.000 pisama iz braniteljske populacije, od kojih se 90 posto odnosi na bojazan od umanjenja ili gubitka mirovinskog osiguranja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene