Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Zagreb uskoro prodaje Gradsku plinaru? Tomašević: ''Razgovarat ćemo nakon analize''

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Dubinska analiza poslovanja Gradske plinare bit će gotova u svibnju i tada ćemo razgovarati o najpovoljnijem rješenju, najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za medije nakon što je otvorio novouređeni Odjel za oboljele od demencije u Domu za starije osobe Sveta Ana u Novom Zagrebu.

Prodaja zagrebačke Gradske plinare spominje se već duže vrijeme, a neki kao mogućnost spominju i prodaju samo tvrtke Plinara Opskrba, no koliko je za to otvoren zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i gdje su u tome svemu koalicijski partneri, novinari su ga opet pitali na redovnoj konferenciji za medije.

''Sve opcije su otvorene. Radi se dubinska analiza poslovanja, ona će biti gotova u svibnju i onda ćemo sjesti s koalicijskim partnerima i vidjeti koje su opcije i najpovoljnije rješenje za situaciju u kojoj je Plinara'', kazao je Tomašević. Podsjetio je da je dug nastao kombinacijom odluka prošle Uprave i odluka bivše gradske vlasti. Dodao je i da je iznenađen upitima o tome funkcionira li odnos s SDP-om jer, tvrdi, komuniciraju redovito.

''Dugovi su veliki, a prioritet je da se ni na koji način ne ugrozi Zagrebački holding'', istaknuo je gradonačelnik, kojega su novinari pitali i o tijeku pregovora s ugostiteljima oko terasa. On je kazao da se sastaju kontinuirano sastaju i da su se uspjeli dogovoriti, ali i ponovio da se propise mora poštovati.

''Ugostitelji su upoznati sa svim kriterijima koje trebaju ispuniti. Razumijemo cijelu epidemiološku situaciju koja utječe na ugostitelje pa zato toleriramo dosta stvari koje ne bi trebali. Što se tiče vatrogasnih puteva, tu je jasan dogovor napravljen, trebaju biti pet i pol metara od svake strane ulice. Našli smo rješenje i dali određeni rok koji ističe ovaj tjedan kako bi svi bili zadovoljni. Cilj je da razgovaramo'', naglasio je Tomašević.

Ovoga tjedna kreću upisi u škole, a uskoro stupa na snagu izmjena mjere roditelj-odgojitelj pa je pitanje hoće li biti dosta mjesta za svu djecu u Zagrebu.

''Ono što mogu reći sa sigurnošću jest  da će se sva djeca upisati u škole i vrtiće. To je naša obveza kao Grada'', istaknuo je Tomašević, a na pitanje oko problema pri upisu djece na spektru autizma u osnovnu školu u Svetoj Klari, kazao je da istražuju taj slučaj.

''Glavni fokus Grada je proširiti vrtićke kapacitete, a trenutno u gradskim vrtićima ima oko 380 slobodnih mjesta'', dodala je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Grad ne gubi fokus ni s gospodarenja otpadom, kažu, a na pitanje o budućnosti drobilice i odlaganja otpada Tomašević je rekao da se u Tišinskoj nalazi mjesto gdje se odlaže dio građevinskog otpada: ''Tražimo još mjesta gdje će se otpad obrađivati, zasad imamo dva u planu. Pričamo s Vladom da nam dodijele zemljište kako bismo pronašli i treću lokaciju za obradu građevinskog otpada''.

Tomašević otvorio Odjel za demenciju u Domu Sveta Ana: Liste čekanja su preduge

Tomašević je prije redovne konferenciju za medije otvorio novouređeni Odjel za oboljele od demencije u Domu za starije osobe Sveta Ana u Novom Zagrebu.

"Ulaganja su nužna jer živimo u gradu i zemlji koja sve više stari i oblici demencije se sve više povećavaju", rekao je na otvorenju koje je održano izvan doma iz epidemioloških razloga, a dio korisnika i korisnica ga je dočekao na balkonima.

Tomašević je podsjetio da se radi o projektuvrijednom oko 10 milijuna kuna koji je počeo 2018. godine, ali se zakomplicirao jer je došlo do promjene izvođača.

Grad Zagreb ulaže u adaptacije prostora postojećih domova kako bi osigurao primjereni smještaj za oboljele od demencije te planira odjele u svim novim domovima.

Trenutno je smještaj za oboljele osiguran u četiri zagrebačka doma: Medveščak, Maksimir, Park i Sveta Ana, za 84 korisnika i korisnica. Otvorenjem doma za starije osobe u Markuševcu, koje se planira sredinom ove godine, osigurat će se smještaj za još 12 oboljelih korisnika i korisnica.

Zagreb ima viziju

Tomašević je rekao da oko 4000 kreveta u domovima za starije i nemoćne u Zagrebu nije dovoljno u odnosu na interes te da će novi dom biti izgrađen do lipnja u Markuševcu.

Upitan o listama čekanja i cijena domova u Zagrebu, upozorio je i da privatni domovi imaju veće cijene od gradskih, ali i dodao da je to jedan od velikih problema socijalne politike te je istaknuo načine financiranja i razlike između jedinica lokalne samouprave u tome koliko pomoći dobivaju iz državnog proračuna za subvencioniranje cijena.

"Dobar dio gradskih domova je u minusu, apsorbiramo gubitak iz proračuna kako znamo i umijemo otkad sam došao. Potrebna je drugačija socijalna politika, koja nije izazov samo u Hrvatskoj, nego i u svim europskim zemljama", podsjetio je zagrebački gradonačelnik.



"Nema potrebe da sve stare i nemoćne smještamo u ustanove, nego da im što više pružamo socijalne usluge u njihovim obiteljskim domovima. To je naša vizija i unatoč teškim vremenima nećemo zaboraviti na starije i nemoćne", poručio je.

Dva nova odjela imaju kapacitet od 38 kreveta, kazala je ravnateljica Doma "Sv. Ana" Karolina Martinuš.

Ukupno je 17 dvokrevetnih soba i četiri jednokrevetne uz prateće sanitarne čvorove. Na svakom odjelu su i sestrinska soba, dnevni boravak s čajnom kuhinjom i soba za opuštanje. Za potrebe odjela prenamijenjen je dio četvrtog kata površine 1300 četvornih metara.

Dom na području gradske četvrti Novi Zagreb - Istok djeluje od 1976. i pruža uslugu dugotrajnog smještaja za oko 300 korisnika, uslugu dnevnog boravka za 12 osoba, pomoći u kući putem koje dnevno dostavljaju oko 240 obroka te provodi program podrške u lokalnoj zajednici kroz tzv. gerontološke centre.

Pročitajte i ovo Opet krive zastave u Zagrebu? USKORO NOVA ODLUKA Opet problemi sa zastavama u metropoli? Vijorenje koje Zagrepčani plaćaju gotovo osam milijuna kuna
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOMUNALNI RED Tomašević objavio poziv suvlasnicima zgrada za postavljanje bokseva za otpad: "Zagreb više neće biti kantograd"

Dolenec je podsjetila da su 1. travnja otvorili Savjetovanje s javnošću za projekte za Nacrt prijedloga Programa za mlade od 2022. do 2025. i poručila: ''Voljeli bismo čuti što više mišljenja i pozivamo udruge da nam se jave''. Također je najavila i obilježavanja Svjetskog dana Roma te dodjelu 74 stipendije za učenike i 40 stipendija za studente romske nacionalne manjine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene