Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RJEŠAVA SE PRIPUZA?

Tomašević poništio natječaj za glomazni otpad: Otkrio planove za zagrebačku Čistoću i koliko će građani uštedjeti

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević poništio je natječaj za glomazni otpad iz prosinca, obavijestio je javnost na konferenciji za medije u predvorju Gradske uprave te kazao da rade na tome da zagrebačka Čistoća preuzme i zbrinjavanje, a ne samo prikupljanje otpada.

Novim sustavom zbrinjavanja otpada u Zagrebu koje će obavljati gradske, a ne privatne firme, bit će ostvarene značajne uštede - čak 33 milijuna kuna godišnje što je jedan novi dječji vrtić za oko 200 djece, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon što je objavio da je poništio natječaj za glomazni otpad iz prosinca te je zamolio građane za malo strpljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI NATJEČAJ U TIJEKU Zagreb muku muči s glomaznim otpadom, a odvoza nema. Što kani Tomašević: ''Postoje određeni problemi i određena rješenja''

Odmah nakon što je zagrebačka Čistoća potvrdila zastoje u odvozu glomaznog otpada i zamolila građane za strpljenje te poručila da će ukloniti poteškoće u najkraćem mogućem roku, Tomašević je kazao da se razmšlja o mogućim rješenjima.

Ugovor Zagrebačkog holdinga i zajednice ponuditelja tvrtke CE-ZA-R i Reoma za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada s zagrebačkih ulica i otpada s gradskih groblja vrijedan je 99 milijuna kuna. Novi natječaj je u tijeku, a na natječaj se javila i kompanija kojom više ne upravlja Petar Pripuz, ali je uključen kao šef Nadzornog odbora.

''Činjenica je da je postojeći ugovor iskorišten – trenutno Zagreb ima ugovore s CE-ZA-R i ROAM grupa, on vrijedi do siječnja, ali količina je konzumirana ranije zbog velike količine glomaznog otpada bržom dinamikom od predviđene zbog obnove. Novi natječaj za privatna poduzeća za sljedeće dvije godine je bio raspisan još lani u prosincu. Ponude su otvorene još u siječnju ove godine. Od siječnja do lipnja nitko iz prošle gradske uprave, niti ZG Holdinga nije htio donijeti odluku temeljem pristiglih ponuda'', istaknuo je Tomašević na današnjoj konferenciji za medije.



''Saznali smo za to u lipnju kad smo imenovali novu upravu Holdinga i počeli smo raditi na tome da zagrebačka Čistoća ne samo kupi, nego i zbrinjava otpad umjesto privatnih poduzeća kojima se basnoslovno to plaća i želim reći da sam poništio natječaj iz prosinca'', kazao je gradonačelnik i dodao da bi nova ponuda CE-ZA-R-a iznosila 125 milijuna kuna na period na dvije godine, a ponuda Reoma grupe 89 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zna se što ide u njih Zagrebačka Čistoća upozorava: Pazite što bacate u smeđe spremnike, inače ih nećemo odvoziti

''Dosad je Zagreb plaćao privatnicima vjerojatno najveću cijenu u Hrvatskoj, od 1.800 kuna po toni glomaznog otpada što je posebice nelogično jer Grad Zagreb ima najveće količine pa bi cijena trebala padati. U Samoboru je 666 kuna po toni, u Rijeci 1.100'', kazao je Tomašević, koji je i opisao kako je sve dosad funkcioniralo.

''Čistoća bi pokupila glomazni otpad, ili od građana ili iz dvorišta, i predala bi ga privatnim poduzećima. a ona bi razdvojila vrijedne sirovine koje se mogu prodati. Polovica glomaznog optada bi ostala, privatna poduzeća bi to samljela i odložila na Jakuševac. Čistoća je godinama tražila da kupi drobilicu da sama radi taj posao i to se godinama micalo iz jave nabave'', upozorio je gradonačelnik.



Iznoseći brojke naveo je da je 54 milijuna kuna plaćeno protekle godine, a ove godine 21 milijuna, sadašnji prosjek je pao na dva milijuna mjesečno s 3,1. ''Za milijun kuna smo smanjili mjesečni trošak. Procjena Čistoće je da bi mjesečni trošak pao s 3,1 milijuna kuna na oko pola milijuna kuna. Mjesečna ušteda sa svim drugim i troškovima najma, na godišnjoj razini, mi računamo da će ona s vlastitim kapacitetima biti oko 33 milijuna kuna godišnje što je jedan novi dječji vrtić za 200-injak djece'', kazao je Tomašević.

Najam drobilice bit će prvo i prijelazno rješenje do kupnje. ''Pripremili smo plato za odvajanje glomaznog otpada da izdvojimo vrijedne sirovine da ih možemo prodati. Isprobali smo da vidimo financijsku analizu i da vidimo koliko bismo uštedjeli ako kupimo drobilicu. Ponude za kupnju dvije drobilice iz europskih fondova otvorene su 30. lipnja, ali za donošenje odluke treba procedura i očekujemo da to sve bude sljedeći tjedan. Nakon toga postoji mogućnost žalbe, ali i rok za isporuku. Dok se ne isporuče i kupe nove drobilice, raspisali smo jednostavnu javnu nabavu za najam i to očekujemo krajem sljedećeg tjedna. Tada ćemo imati drobilicu u najmu i to će biti prijelazno rješenje'', najavio je gradonačelnik.

Ponovio je da se i sada odvozi sve osim tapeciranog namještaja, madraca i tepiha, a kada je riječ o bio otpadu, podsjetio je da sve dok Zagreb nema vlastitu kompostanu, mora ga zbrinjavati s privatnim poduzećima: ''trenutno je otvoren natječaj, pozivamo sva poduzeća da se jave, tko da najpovoljniju ponudu, zbrinjavat će bio otpad. Što se tiče drugih materijala, mi prodajemo drvo, prije smo plaćali poduzećima da ga uzmu. Ja ne znam doista kako nikome nije palo na pamet kupiti drobilicu. Kako je to moguće?''

''Očekujem da će građani imati strpljenja, s obzirom na toliku uštedu koja slijedi, vjerujem da će građani razumjeti. To je i dio našeg programa. Javna korist je ključna. Zanima me zašto pet mjeseci nitko nije donio odluku, po ovim cijenama koje su visoke, što se čekalo godinama? Nitko nije od siječnja dao nijednu ponudu'', upozorio je Tomašević.

Istaknuo je da je krajnji cilj da sve što Grad može jeftinije raditi, to i radi: ''Tu ima i niz poduzeća, nije samo CIOS. I zbog ušteda i korištenja kapaciteta - hajmo ih iskoristiti mi, a ne privatna poduzeća''.

Odgovarajući na novinarska pitanja, između ostalog i ono pokušava li se na ovaj način poslovno riješiti Pripuza, odvratio je da je to u ovoj situaciji moguće, u biootpadu nije: ''U glomaznom otpadu nećemo nikoga trebati s Čistoćom i drobilicom''.

''Ono što sam ja izabrao su odluke u interesu Grada Zagreba. Ako se pojave cijene najveće u cijeloj zemlji, ne znam biste li vi potpisali takav sporazum? Nije potrebno. Drugo bi bilo da mi nemamo izbora, ali imamo'', naglasio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene