Kante za biootpad
Kante za biootpad Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Pixsell

Zagrebačka Čistoća objavila je apel građanima nakon što su djelatnici primijetili veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za biootpad. Pozvali su na pravilno odvajanje otpada te upozorili da neće prazniti kante ako u njima nije isključivo propisani biootpad.


"U smeđe spremnike sav svoj biootpad odlažite u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotajte u papir, također možete biootpad odložiti direktno u spremnik. Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada! Odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno je odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom", poručuju iz Zagrebačke Čistoće.

Vezani članci Eurojackpot Njima je danas sretan dan: Čak dva dobitna listića Eurojackpota u Hrvatskoj! Igrač iz Zagreba osvojio gotovo650 tisuća eura Ilustracija Makljaža u restoranu: Potuklo se više osoba, dva muškarca završila u bolnici

Ističu kako se u smeđe spremnike odlažu: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.), male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

Ono što se ne smije odlagati u smeđe spremnike su: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i drugo.

Više informacija o odvajanju biootpada možete pročitati ovdje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju