Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAGREB JE NAŠ!

Tomašević predstavio prioritete za kulturu: I Gredelj i Paromlin staviti u društvenu i kulturnu funkciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba koalicije Zagreb je NAŠ!-Nova ljevica-ORaH-Radnička fronta-Za grad u utorak je predstavio prioritete programa za kulturu u gradu Zagrebu.

Program je predstavljen ispred urušene bivše tvornice Badel u Šubićevoj ulici, u prostoru za koji je Tomislav Tomašević rekao da mu i osobno puno znači jer su se tu prije 11 godina javno konfrontirali s modelom upravljanja gradom aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Obnova u Zagrebu Tomašević odgovorio Plenkoviću: "Obećavam da neću razmicati mikrofone, a oni neka kažu koliko su zamjenskih kuća izgradili" Slika nije dostupna ZAGREB I VARAŽDIN Oni su najveće iznenađenje ovih izbora: ''Mi smo drugačija politička organizacija"

Tomašević je podsjetio da su prije 11 godina tražili da Grad Zagreb provodi svoje strategije za mlade i nezavisnu kulturu te da se konačno u funkciju stave prostori industrijske baštine i napuštenih tvornica. Rekao je da je to bilo još jedno od Bandićevih neispunjenih predizbornih obećanja nakon čega su se s njim konfrontirali, a on im je poručio da su mladi i da se trebaju strpiti, te ih upitao znaju li onu poslovicu - "Strpljen - spašen".

"Mi smo se tada fotografirali u majicama 'Strpljen-spašen', upravo ispred bivše tvornice Badel i zanimalo nas je koliko će trebati vremena da se konačno ispune ta obećanja. I evo, danas, 11 godina poslije, mi smo i dalje ovdje. Ova tvornica nije više samo napuštena, nego je i potpuno urušena. Bili smo strpljivi, međutim, ništa od Badela niti od drugih lokacija se nije stavilo u funkciju za nezavisnu kulturu i mlade", istaknuo je Tomašević.

Naveo je i primjer Paromlina, gdje su i počeli ovu kampanju, a koji se nalazi samo 300 metara od ureda gradonačelnika i koji se naočigled urušava svih ovih godina. "A mogle bi se sve te lokacije, kao primjerice i Gredelj, staviti u ekonomsku, društvenu i kulturnu funkciju", rekao je Tomašević.

Kazao je da, s druge strane, imamo primjere gdje se ipak koriste neke napuštene tvornice, poput tvornice Medika, koju već 10 godina koristi zajednica udruga i pojedinaca i čijim korištenjem se taj prostor očuvao od daljnje devastacije, ali Grad Zagreb ima "maćehinski odnos" prema tom prostoru i upravo ovih dana smo vidjeli da ih se tjera iz prostora. "Grad Zagreb umjesto da nagradi takve inicijative koje afirmiraju mlade umjetnike, proizvode kulturne sadržaje koje obogaćuju kulturnu ponudu Zagreba, njih kažnjava i vjerojatno radi zemljišnih špekulacija tjera ih se iz prostora", rekao je Tomašević.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Urša Raukar-Gamulin istaknula je da je politička platforma "Zagreb je naš!" uvela novinu u hrvatsku politiku, a to je participacija građana pri oblikovanju programa i njihovo glasanje o prioritetnim temama, te je tako i današnje predstavljanje njihovih prioritetnih tema za kulturu, ono što su građani izglasali kao najvažnije stvari.

Raukar-Gamulin rekla je kako je važno i da se izdvoji gradski ured za kulturu kako bi se maknuo "iz glomaznog ureda u kojem je omogućena netransparentnost i razne nejasne situacije".

Istaknula je i kako je važno da se konačno napravi ozbiljan strateški plan razvoja zagrebačke kulture jer upravo je strateško promišljanje i planiranje jedan od bitnih alata protiv klijentalizma, nepotizma i korupcije. Poručila je da je jedna od najvažnijih mjera koju će sigurno provesti ako dođu u tu mogućnost "depolitizacija upravljanja u kulturi, jer je činjenica da nitko tko nije odobren od 'velikog šerifa' ne može uopće doći niti u poziciju da se o njemu razmišlja kao o nekom u upravi u kulturnim institucijama".

Istaknula je i kako upravna vijeća i kazališna vijeća treba maknuti od politike i vratiti struci, kao što je to uostalom i državnim zakonima predviđeno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene