Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podigli kaznenu prijavu

Poslali bager na Gradsku upravu: Treba rušiti vlast , a ne Paromlin!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Za grad danas je dovela bager pred zgradu zagrebačke Gradske uprave kako bi prosvjedovala protiv rušenja zgrade Paromlina, jedinstvenog spomenika industrijske arhitekture, te time simbolično poručila da ne treba rušiti kulturno dobro već izvor problema - a to je gradska vlast.

Zbog uništavanja kulturnog dobra stranka Za grad podnijela je kaznenu prijavu protiv neutvrđenih osoba koje su, stoji u prijavi, od 26. do 30. lipnja bagerima i dizalicama uništili kulturno-povijesnu cjelinu Paromlina, bez ikakve valjane pravne osnove.

Pročitajte i ovo Policija Trebat će strpljenja U najgore vrijeme: Lančani sudar pred Mostom slobode blokirao Zagreb Glavni kolodvor u Zagrebu Istraga u tijeku Sukob u centru Zagreba: Policija uhitila osumnjičenog zbog teškog ranjavanja migranta

Vijećnik gradske četvrti Maksimir iz stranke Za grad Svibor Jančić novinarima je izjavio da rušenje Paromlina provodi tvrtka Paron u čijim prostorijama je za vrijeme izbora gradonačelnik Milan Bandić imao svoj stožer.

Za grad također tvrdi da je Paron vlasnički povezan s tvrtkom Munis "koja je poznata kao tvrtka koja je s Gradom razmijenila toliku količinu zemljišta da je Grad bio prijavljen USKOK-u". Radi li se i u rušenju Paromlina o još jednom u nizu "kumskih" pogodbi trebaju istražiti institucije, ističe Za grad.

Bandić: Odluka o Paromlinu nakon statičkog izračuna

U toj stranci smatraju i kako je krajnji čas da Ministarstvo kulture, temeljem utvrđenih činjenica, pokrene odgovarajuće prekršajne postupke za koje je zakonom ovlašteno kao tužitelj. Ministarstvu su poslali opis prekršaja učinjenih u slučaju Paromlin, a ako Ministarstvo ponovno zakaže obratit će se nadležnom državnom odvjetništvu.

Jančić je rekao da je prostor Paromlina od 2005. godine u vlasništvu Grada Zagreba koji je po zakonu dužan sanirati to kulturno dobro.

"Međutim, znamo kakav je odnos svih gradskih i državnih vlasti prema kulturi u Hrvatskoj", rekao je Jančić napomenuvši kako je zemljište Paromlina vrlo vrijedno jer je u neposrednoj blizini centra grada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene