Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjena zakona

Pušenje se vraća u kafiće, ali pod strogim uvjetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada uputila je danas u saborsku proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Izmjenama bi se kafićima ponovno omogućilo da imaju prostor za pušenje, ali uz određene uvjete. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda uređuje se, naime, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 metara kvadratnih, te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnog, odnosno prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima. Propisuje se i da uz ventilacijski sustav, prostor za pušenje mora biti opremljen i sustavom za filtriranje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Strogi tehnički uvjeti

Zabrana pušenja ostaje za restorane, bolnice, škole, aerodrome... Vlasnicima kafića koji ne mogu ispuniti navedene uvjete, pak, omogućuje se da prostor za usluživanje odrede kao pušački prostor ukoliko on ima ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje deset izmjena zraka na sat, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog u otvoreni prostor kroz sustav za filtriranje, a goste kafića vlasnici su obvezni putem plakata, letaka i naljepnica educirati o štetnosti pušenja. 'Zakon se ne mijenja pod pritskom, i dalje se čuva javni interes RH, a to je zdravlje', rekao je resorni ministar Darko Milinović koji je zahvalio Cehu ugostitelja HOK-a i Ministarstvu turizma s kojima se radilo na izmjenama. 'Izmjenama se pooštrava i mogućnost reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda na način da se ono zabranjuje u prostorima gdje se prodaje duhan', dodao je. Naglasio je kako zabrana pušenja i dalje ostaje za restorane, bolnice, škole, aerodrome.

Dokaz izvanbračne zajednice u pet minuta

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medicinskoj oplodnji, a ministar Milinović odbacio je, kako je rekao, svaku sumnju i 'pobio dezinformacije koje su kolale javnošću' da smo jedina zemlja gdje nema mogućnosti medicinske oplodnje, da je ona obustavljena, da žena za svaki postupak oplodnje mora ići na bolne punkcije, kao i da parovi moraju ići izvan zemlje. Izmjenama se omogućava dokazivanje statusa bračne zajednice izvanbračnim parovima, kako je rekao ministar 'u roku pet minuta'. 'Ja sam to kolokvijako rekao 'u roku pet minuta', izvanbračni parovi će to moći dokazati potpisivanjem obrasca kod javnog bilježnika, a njega će pripremiti Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi', rekao je. Također, mijenja se odredba prema kojoj dijete začeto medicinskom oplodnjom nakon 18. godine može doznati tko su mu roditelji, ali uz pristanak darivatelja sjemene, odnosno jajne stanice.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič zadovoljna je činjenicom da je došlo do izmjena zakona te najavila da će ga podržati kada se izmjene odredbe vezane uz pohranjivanje embrija. Premijerka Jadranka Kosor je izrazila zadovoljstvo zbog izmjena zakona i dodala kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, te da oko prijedloga zakona nije bilo sukoba. 'U Vladi nema rata, pa ne može biti pobjednika ni poraženih', rekla je.

>> Milinović: Mijenjamo zakone o oplodnji i nepušenju

Kosor poručila kako nema sukoba

I na početku današnje sjednice premijerka je poručila kako nema sukoba, te da, kako je rekla, jučerašnji spin o svađi i njezinoj prijetnji ostavkom nije uspio. Ponovila je da nastavlja s radom "jača i odlučnija no ikad", te najavila da od idućeg tjedna počinju konzultacije za izradu proračuna za iduću godinu. 'Taj će proračun biti jamstvo za izlazak iz krize', naglasila je Kosor i navela kako je već treći ovogodišnji proračun bio 'pokretač novih vjetrova'. 'Autori spinova nek spinuju, svirači nek sviraju, a mi nastavljamo s radom", rekla je Kosor i dodala da su protekla dva mjeseca bila teška, ali učinkovita, te najavila da će se provesti analiza svih antirecesijskih mjera. (Hina)

Podržavate li povratak pušenja u kafiće

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene