Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok povjesničari muku muče, trgovci koriste gužvu, a suvenira s likom i imenom Josipa Broza Tita ima na pretek.


Proizvode na tržištu kontrolira obitelj Broz jer žele spriječiti iskorištavanje obiteljskog imena. Tako neprimjereni predmeti koji mogu naštetiti uspomeni, na njihova oca i djeda, poput čarapa i bokserica, ne mogu na police.

Vezani članci Slika nije dostupna Nije kao Ceausescu: Tito neće biti ekshumiran Slika nije dostupna Titov unuk: 'Vratimo se komunizmu'

Trideset godina poslije smrti Josipa Broza Tita, na Trgu bana Jelačića svirka. I u Splitu, Rijeci, Osijeku ulice i trgovi puni života, a malo tko se uopće sjeća. Sirene su danas svirale samo u Kumrovcu, a za mnoge je Tito samo dobar biznis. Legalna kupnja može se obaviti u kumrovečkoj suvenirnici. Poplava suvenira krenula je prije pet godina, od kada obitelj pokušava kontrolirati tržište.

'To je djelomično moguće, zato što postoje legalisti i postoje oni koji se bave crnom trgovinom i to rade ispod pulta', smatra Saša Broz. Namjera im je spriječiti prostituciju obiteljskog imena, pa tako kontroliraju proizvode na kojima se koristi ime njihova oca i djeda. 'Bilo je zahtjeva koje smo odbili. Ispis njegovih karakterističnih potpisa na nekakvim boksericama, potom sintetskim jastučnicama, čarapama i tako dalje', ističe Saša, unuka Josipa Broza Tita.

Od davanja prava za korištenje lika i imena Josipa Broza Tita obitelj nema financijske koristi, a sav novac namijenjen njima ide u humanitarne svrhe.