Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što je teže? Biti zastupnik u Hrvatskom saboru ili majka s nekoliko djece? Iako su se iz saborskih klupa požalili na svakodnevni stres koji je često poguban i za zdravlje, hrvatski građani sa zastupnicima - teško suosjećaju.


Dok prosječna hrvatska majka udovoljava dječjim hirovima, pere, glača, hrani i odgaja; prosječan zastupnik u Hrvatskom saboru sluša izlaganja svojih kolega, ponekad i sam izlaže, raspravlja, te odlučuje o državnim pitanjima. No zastupnik Hebrang, smatra da je posao saborskog zastupnika itekako stresan.

Vezani članci Ilustracija - 3 Radnika sve više nedostaje: Pet zanimanja je posebno traženo Ilustracija Iscrpljenost, umor, stres: Alarmantan dio novinara pati od pregorijevanja na poslu

'Budući da 20 godina paralelno radim vrlo stresan posao intervencijskog radiologa, a i ovaj posao, mogu vam reći da je ovaj 10 puta teži', rekao je Andrija Hebrang. Iako je mnogima, pokazalo se tlak doista previsok, građani sa zastupnicima teško suosjećaju. Mnogi bi se s njima i mijenjali. 'Ako ništa drugo imaju novaca', smatraju građani.

Uspješan mehanizam za obranu od stresa

U stresna zanimanja spadaju razminirači, vatrogasci, kontrolori leta, djelatnici hitne pomoći, kirurzi, novinari, menadžeri, policajci. Političara na vrhovima lista stresnih zanimanja - ipak nema. No stručnjaci priznaju - stresan je svaki posao koji podrazumijeva obraćanje većem broju ljudi. Kako će podnijeti razinu stresa, ovisi ipak prvenstveno o osobi.

'Ljudi reagiraju jako različito. To ovisi o načinu na koji je satkana naša osobnost. Ovisno i o nasljeđu kojeg smo dobili i o načinu na kojeg smo razvili našu ličnost', kaže Petrana Brečić, psihologinja. Neki su saborski zastupnici tako razvili vrlo uspješan mehanizam za obranu od stresa. Pa se u sabornici pojavljuju tek kada treba dignuti ruku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju