Susjednu BiH za dva tjedna čeka važan događaj – lokalni izbori. Pravo glasa u Hrvatskoj imaju tisuće građana, no mnogo je prijava odbijeno jer je ustanovljena teška zlouporaba osobnih podataka.

Galerija


Ekipa Provjerenog stigla je u jednu zagrebačku ulicu kako bi gospođu koja tamo živi pitala zašto je na njezinoj adresi registrirano čak 10 glasača iz Dervente, mjesta iz kojeg i sama dolazi.

Vezani članci Andrej Đukić - 5 Mladić koji bi mogao promijeniti svijet: Dubrovčanin Andrej Đukić svoje proteze radi besplatno i nedavno je pobijedio na prestižnom svjetskom natjecanju Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman: "Komšića u Zagrebu nitko neće službeno primiti, svaki dan dokazuje da ne predstavlja Hrvate u BiH"

"Šta imam pričati. Nemam pojma. Ljudi su tu prijavljeni, ja ne znam ni kako se zovu", kaže reporterki Ani Malbaši te joj otkriva kako ju je jedan mladi član obitelji nedavno nazvao i kazao da će na njezinu adresu prijaviti neke ljude.

Svi bi ti ljudi, kojima ne zna identitet, trebali na dan izbora dobiti poštom glasački listić i zaokružiti jednu od stranaka. Priča se nastavlja i u Đakovu, gdje bivši branitelj ostaje šokiran informacijom da je na njegovoj adresi prijavljeno pet glasača. Kaže da je riječ o krađi njegovih osobnih podataka i da nikakve veze s izborima u Bosni i Hercegovini nema.

Fiktivni birači otkriveni su i u Srbiji, i to prijavljeni za glasanje - u mesnici!

Kako bi raščistila neobičnu situaciju, reporterka Provjerenog Ana Malbaša stupila je u kontakt s predsjednikom Centralne izborne komisije u BiH Željkom Bakalarom, koji odmah otkriva kako su identiteti osoba iz Dervente koje su prijavljene na zagrebačkoj adresi zloupotrijebljeni te kako se i u ostalim slučajevima radi o muljaži.

U Hrvatskoj je za glasanje na lokalnim izborima u BiH registrirano oko 19.900 birača, a odbijeno ih je čak 12.000 diljem gradova Lijepe Naše.

Neke su prijave imale tehničke nedostatke, a u brojnim slučajevima riječ je o teškoj zlouporabi osobnih podataka. No ne podebljavaju se glasovi strankama samo fiktivnim biračima, već i naglim prijavama državljanstva.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom na Novoj TV.