Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekološke udruge s područja Jadrana, predvođene udrugom Eko Kvarner, zalažu se da Hrvatska u sadašnjoj političkoj situaciji, bez potrebe dodatnih konzultacija sa susjednim državama i EU, može i treba odmah u punu i bezuvjetnu primjenu staviti ekološku komponentu ZERP-a.


Predsjednik Savjeta udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić te bivši saborski zastupnik i odnedavna član te udruge Tonči Tadić istaknuli su danas na konferenciji za novinare da je svrha proglašenja gospodarskog pojasa zaštititi biološke resurse hrvatske polovice Jadrana i omogućiti upravljanje njima.

Vezani članci Slika nije dostupna Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi Slika nije dostupna Ivo Josipović podržao prijedlog Ruže Tomašić, kaže da je super

Da je 2001. proglašen i primijenjen gospodarski pojas, on bi u pregovorima s EU bio tretiran kao stečeno pravo RH, naglasio je Tonči Tadić. 

Dodao je da su npr. Malta i Poljska prije pregovora s EU-om
bile proglasile i zaštitile svoj gospodarski pojas te da bi se i
Hrvatska po tom modelu trebala ponašati.

Tadić je naglasio da je ekološka zaštita našeg dijela Jadrana prijeko potrebna, jer je Italija preklani proglasila svoju ekološku zonu. 

Napomenuo je da podatci govore da se prosječno godišnje 250 puta izlijeva nafta iz tankera na otvorenom moru Jadrana i to u normalnim aktivnostima, a ne u havarijama. 

Dodao je i da su studije o ribljem fondu u Jadranu pokazale da se on znatno smanjio zbog nekontroliranog izlova od strane talijanskih ribara.

Republika Hrvatska treba postupiti prema člancima 60.-62. Konvencije UN-a o pravu mora, te odrediti stanje ribljeg fonda, ekološki održivi maksimum izlova i mogućnosti naše flote, dodao je Tadić.

Uputio je niz kritika hrvatskim vladama od 2001. godine do danas rekavši da se nisu znale postaviti u tom području i pregovorima s Europskom unijom i Italijom te ustvrdio da je u tom području zakazala hrvatska diplomacija.

Tadić je odbio spekulirati, na novinarski upit hoće li se 1. siječnja proglasiti ZERP i u kojem obliku, rekavši kako priželjkuje da se prvo proglasi njegov ekološki dio.