Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sveti Nikola

Što vas je dočekalo u čizmici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoga djeca željno su iščekivala današnje jutro. Na prozoru u čizmici dočekalo ih je slatko iznenađenje, a neke i šiba.

Ako ste i vi proslavili Sv. Nikolu, pošaljite nam fotografirajte svoje čizmice s poklonom i pošaljite ih na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Svakog 6. prosinca se slavi blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece. Upravo je djeci on posebno zanimljiv jer na taj dan nakon buđenja odlaze do prozora gdje im je Sveti Nikola u čizmici ostavio poklon.

Prema narodnom vjerovanju, Nikola, koji je rođen u 3. stoljeću, činio je i čudesa. Poput Isusa je mogao smiriti uzburkano more, svojim blagoslovom ozdraviti dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, borio se protiv nepravde.

Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima, a ta tradicija vuče korijene iz jedne legende. Naime, u blizini roditeljske kuće Nikole, živio je čovjek koji je imao tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraz. Stoga je trgovao njihovom ljepotom i mladošću da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

>> Sveti Nikola obradovao bolesnu djecu

Nikola je saznao za to pa je vreću punu zlatnika umotao u platno i ubacio je jedno večer u kuću. Isto je učinio i druge večer. Sljedeće noći, otac je želio vidjeti tko ubacuje zlatnike u kuću, ali Nikola je vidio da ga čeka, pa se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona u čarape ili čizmice.

Nikola je umro 6. prosinca 327. godine, a taj se datum slavi kao blagdan. Večer prije toga, djeca s posebnom radošću čiste svoje čizmice i stavljaju ih na prozor. Nerijetko se bude tijekom noći ne bi li vidjeli Sv. Nikolu kako im u nju stavlja poklon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene