Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske
Svečana akademija povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske Foto: Patrik Macek/Pixsell

Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske (HV), na kojoj je državni vrh istaknuo važnost, snaga i razvoj HV-a u mirnodopskim vremenima, održana je u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović osvrnuo se na stvaranje hrvatske države i vojske istaknuvši kako je Hrvatska posebna jer niti jedna europska država ili nacija u novijoj povijesti nije proživjela ono što je Hrvatska proživjela nedavno.

"Zato smo drukčiji i zato nas često, uglavnom bez razloga, krivo doživljavaju i gledaju. Ne treba nas to pokolebati. Svoji smo, znamo što želimo i kako to postići, a HV je jedna od važnijih poluga društva", rekao je.

Istaknuo je da HV proizlazi iz hrvatskog naroda i jedan je od temelja hrvatske države. "Ta država nam je najveća svetinja, meni je najveća svetinja. Može biti mirna i sigurna u sebe jer čuva je Hrvatska vojska", poručio je.

Predsjednik se posebno obratio danas promaknutima u više činove, čestitavši im jer su promaknuti upravo na tridesetu godišnjicu osnivanja HV-a. Rekao je kako to istovremeno nagrađuje i obvezuje, posebno one koji su promaknuti u čin brigadira Hrvatske.

"Tako treba graditi svoje ambicije i stremiti prema višemu. Biti pravedan i profesionalan jer na takav način ste do činova i došli - radom, zalaganjem i znanjem", poručio im je Milanović.

Jandroković: HV je izrasla iz borbe, mladi vojnici uče od junaka

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je od rata prošlo 30 godina, ali da ti dani i danas ispunjavaju ponosom, strašću, domoljubljem te nadom.

"HV izrasla je iz borbe, krvi i rata i to nas sve obvezuje da trajno, u svom srcu pokazujemo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su dali svoj život za Hrvatsku, njihovim obiteljima i utemeljiteljima HV-a", rekao je.

Istaknuo je da je HV pobjednička vojska, što daje razlog za ponos jer današnji mladi vojnici uče od najboljih, od hrvatskih heroja i junaka. Naglasio je i da Hrvatska vojska uživa međunarodni ugled te da svi hrvatski dužnosnici s ponosom slušaju pohvale o hrvatskim vojnicima.

HV je redovito uključena u sve mirnodopske aktivnosti kada se hrvatski ljudi nađu u neprilici, poput poplava, požara, potresa, epidemije, a vojnici su uvijek uz svoj narod, rekao je predsjednik Sabora.

"Zato ih narod poštuje i zato uvijek, kada gledamo istraživanja o institucijama kojima hrvatski građani najviše vjeruju, uvijek je vojska na samome vrhu, a vrlo često i najcjenjenija institucija u državi", istaknuo je Jandroković i dodao da političari imaju obvezu skrbiti o budućnosti HV-a.

Plenković: 28. svibnja jedan od najvažnijih datuma

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je 28. svibnja jedan od najvažnijih datuma u suvremenoj hrvatskoj povijesti jer je tog dana 1991. održano povijesno postrojavanje Zbora narodne garde, samo nekoliko tjedana nakon krvavih događaja u Pakracu, Plitvicama i Borovu Selu.

"Bio je to tada smion, ali i odrješit odgovor svima koji su stali nasuprot slobodi Hrvatske. To je bio i odraz nepokolebljivosti i spremnosti hrvatskog naroda da se, bez obzira na izazove i cijenu, izbori za svoju slobodu i samostalnost te tako ostvari tisućljetni san o vlastitoj državi", rekao je.

Hrvatska je ustrojila oružanu silu koja je stala u obranu hrvatskog naroda protiv daleko nadmoćnije neprijateljske sile, dodao je Plenković.

Za razliku od drugih vojski u Europi, naše oružane snage razvijale, opremale i obučavale iz temelja u trenutcima izravne ugroze, na bojištima diljem Hrvatske, a to nije bio lak zadatak, rekao je.

"U ratu stečeno iskustvo nezamjenjiva je prednost zahvaljujući kojoj hrvatski vojnici i danas uživaju poštovanje i ugled među našim partnerima i saveznicima", istaknuo je premijer.

Poručio je da se HV od Domovinskog rata kontinuirano razvijala i postala respektabilna vojna sila koja je jamac stabilnosti i naše sigurnosti, koja sudjeluje u brojnim međunarodnim misijama, ali i služi narodu, osobito u situacijama elementarnih nepogoda.

"To potvrđuje da je bila ispravna i strateški važna odluka o povratku Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče. To pokazuje da je Hrvatska vojska iz naroda i uvijek uz svoj narod", rekao je Plenković, istaknuvši važnost opremanja i modernizacije HV-a.

Banožić: Imamo kvalitetnu, priznatu vojsku

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je važnost zadržavanja i razvijanja u ratu teško stečenih sposobnosti. "Možemo reći da imamo kvalitetnu vojsku koja je priznata od svih naših saveznika, ne samo po tjelesnim sposobnostima, nego i po opremljenosti, znanjima i vještinama kojima stojimo usporedno sa svim saveznicima", poručio je.

Hrvatska je priznata i po vlastitoj proizvodnji naoružanja, čime se gradi samostalnost, dodao je te poručio da danas oružje ne služi za ratovanje, već za odvraćanje. Prije 30 godina bilo bi manje žrtava da smo imali na raspolaganju tehniku koju imamo danas, rekao je ministar.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj istaknuo je da je HV danas drukčija i manja, ali profesionalna i moderna. Naglasio je kako se svijet oko nas mijenja, a tako i ugroze i sigurnosni izazovi pa se i HV mora kontinuirano prilagođavati, jačati i modernizirati.

Dodao je da je pred HV-om novi investicijski ciklus opremanja i modernizacije, a lista projekata i prioriteta je ambiciozna, ali, smatra, provediva. Među njima su borbeni avioni, borbena oklopna vozila, brodovi, novi komunikacijski i informacijski sustavi, naveo je.

Uručena promaknuća

U sklopu svečanosti uručena su promaknuća, medalje, pohvale i nagrade pripadnicima Oružanih snaga.

Predsjednik Milanović odlukom od 21. svibnja promaknuo je 85 časnica i časnika Hrvatske vojske, a načelnik Hranj odlukom od 17. svibnja promaknuo je 119 dočasnica i dočasnika. U ime promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih zahvalio je zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general bojnik Tihomir Kundid.

Glazbene točke izvodila je klapa "Sv. Juraj HRM", koja ove godine obilježava 20 godina osnivanja, te je premijerno izvela svoju novu pjesmu "Ne damo te nikom", posvećenu svim hrvatskim vojnicima koji su branili Hrvatsku, ali i mladim generacijama vojnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju