Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKUŠAVAJU SPASITI VRSTU

Dnevnik Nove TV prvi donosi snimku: Tim stručnjaka naišao na trenutačno najrjeđu pojavu u Jadranu

Aktualno Galerija Periska Periska Foto: DNEVNIK.hr Istraživački tim u potrazi za periskom kod Lastova - 1 Istraživački tim u potrazi za periskom kod Lastova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraživački tim u potrazi za periskom kod Lastova - 2 Istraživački tim u potrazi za periskom kod Lastova - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Istraživački tim u potrazi za periskom kod Lastova - 3 Galerija 1/4 >>
Mic po mic i dugotrajni rad na očuvanju vrijedne periske dao je još jedan sjajan rezultat. Kod Lastova, na samo dva metara dubine, tim znanstvenika našao je živu perisku. Vijesti koje nas sve trebaju veseliti stručnjaci su podijelili s Dnevnikom Nove TV jer pratimo njihovu borbu i ističemo važnost brige za okoliš. Prvi donosimo i snimke ove rijetke pojave.

Ovo je znak da je živa. Plemenita periska se zatvorila i zbog toga tim stručnjaka zna da je naišao na trenutačno najrjeđu pojavu u Jadranu.

''Presretni smo što smo danas u pasaduru na otoku Lastovu pronašli živu perisku, mislili smo da ovdje na najjužnijem dijelu Jadrana više nema živih jedinki periske, ali uspjeli smo na dojavu jednog lokalnog ribara naći jednu živu perisku'', rekao je Željko Mihaljević, voditelj tima Hrvatskoj veterinarskog instituta.

I po tom ribaru je dobila ime - Željka. Visoka je 10 centimetara, prosječna visina je između 30 i 50 centimetara. Kadrove koje gledate snimio je Goran Butajla.

''Osim svojeg osnovnog posla ja sam već dugogodišnji suradnik Parka prirode Lastovsko otočje. Ponajviše u smislu foto i video dokumentacije i sada je ovo konačno jedan od konkretnijih projekata na kojima radimo za ponovno pronalaženje, ajmo to tako reći, plemenitih periski u južnom dijelu Jadrana'', izjavio je Goran Butajla, voditelj Ronilačkog centra na Lastovu Viktoriji Bednjanec za Dnevnik Nove TV.

Smjestili su je u privremeni kavez kako bi je zadržali u prirodnom staništu. Cilj je sačuvati je i promatrati njezin rast dok ne počne proizvoditi ličinke.

''Periska je najveći školjkaš u Jadranu i od izuzetne je važnosti ovaj projekt na kojem radimo'', objasnila je Lucija Kapiteli Rakić, stručna voditeljica PP Lastovsko otočje.

A taj projekt, koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, traje posljednje dvije godine, od prve potvrde masovnog izumiranja periske u Jadranu.

''Pretražujemo podmorje za živim periskama i postavljanjem kolektora za ličinke periske pokušavamo spasiti vrstu'', izjavio je Mihaljević.

Vrsta koja je postala ugrožena zbog prekomjernog izlova i urbanizacije. Lastovsko otočje je trenutačno najjužnija točka Jadrana na kojoj je zabilježena živa jedinka. Periske imaju važnu ulogu u ekosustavu kao filtrator mora i u visokom je riziku od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene