Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve veći broj Hrvata, svih dobnih i obrazovnih skupina, sreću u traženju posla iskušava u najvećem gospodarstvu eurozone - na njemačkom tržištu rada.


Već u nedjelju, Domagoj kreće u potragu za boljim životom - u Njemačku. 'Dogovoren je posao, još samo viziranje i to je to', kaže Domagoj koji će u Njemačkoj raditi pola godine. 'Radit ću u metalnoj struci, ja sam na kranu. Remont u tvornici, građevina', objašnjava Domagoj.

Vezani članci Dijana Zadravec Dijana Zadravec u ponedjeljak se vraća na posao u KBC Sestre milosrdnice? Žene u Afganistanu Talibani istjerali Afganistanke s posla i rekli im da na njihovo mjesto mogu doći - njihovi muški rođaci: "Molim da netko to zaustavi"

Zanimanja koja se traže su različita. Od građevine preko osoblja u bolnicama do gospodarstva i turizma.

Marko i Dino, ugostitelji po struci, od posla u Hrvatskoj dignuli su ruke. 'Tu smo već probavali dosta, ljudima se ne može vjerovati. Nemate stalan posao, ne znate hoćete ga zadržati, hoćete li primiti plaću, pa sam odlučio vani okušati sreću', rekao je Dino.

>> Nezaposleni masovno traže spas u sezonskim poslovima

'Situacija je u Hrvatskoj teška, ne može se napredovati, a tamo su ipak veće mogućnosti za nešto postići', rekao je Marko. Upravo sezonski radnici čine trećinu zahtjeva za radne dozvole. Od 2009., broj prijava raste 15 posto.

'Ne mogu dobiti posao u struci, nikakav posao, pa sam došao zatražiti vizu za rad u Njemačkoj. Samo da radim, da nisam nezaposlen', kaže Jurca. Stranih državljana s radnom vizom, na njemačkom je tržištu 3,3 milijuna. Prosječna plaća između 900 i 1.500 eura. Od 15 tisuća hrvatskih zahtjeva, 95 posto bude odobreno.

'Svi idemo da zaradimo više nego se može ovdje zaraditi. Ugovor je na šest mjeseci, dobijete radnu dozvolu, boravišnu dozvolu, neka sigurnost ipak postoji', kaže Gordana. Sigurnost traže vani, ipak uz nadu da ih po povratku dočeka bolje stanje u domovini.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.