Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra u podne

Sve je spremno za Josipovićevu inauguraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je spremno za inauguraciju izabranog predsjednika Ive Josipovića koja će početi sutra u podne na zagrebačkom Markovom trgu.

Inauguraciji će nazočiti deset šefova država iz regije i srednje Europe, izaslanstva devet organizacija, sedamdeset državnih izaslanstva, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života zemlje, te brojni građani. Sama svečanost počinje u 11,55 sati, a nakon što Grički top označi podne i prestanu zvoniti zvona s crkve Sv. Marka hrvatsku himnu 'Lijepa naša' izvest će Akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić' i dječji zbor 'Zvjezdice'. Ispred crkve postavljena je montažna pozornica ukrašena cvijećem, a s lijeve i desne strane okružena hrvatskim zastavama. Ivo Josipović i njegova supruga Tatjana prema pozornici dolaze iz smjera Ćirilometodske ulice, a posljednji na inauguraciju dolazi sadašnji predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Prije nego što zauzme mjesto u prvome redu gledališta, Mesić će kao vrhovni zapovjednik posljednji put proći kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne. Na pozornici će biti suci Ustavnoga suda na čelu s predsjednicom Jasnom Omejec i novoizabrani predsjednik Josipović sa suprugom Tatjanom. Na stolu koji se nalazi na pozornici novi će predsjednik potpisati svečanu prisegu, a postavljena je i govornica na kojoj se nalazi Ustav na koji Josipović priseže. Novi predsjednik svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika Republike obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Josipović prisegu završava riječima 'Tako mi Bog pomogao', a potom slijedi inauguracijski govor novoga predsjednika.

Inauguracija završava trima pjesmama iz hrvatske zborske baštine: 'Crn bel' Igora Kuljerića, 'Voda zvira' Josipa Štolcera Slavenskog i 'Zahvalnicom' Franje Dugana mlađeg. Svečanosti će, prema najavama, nazočiti predsjednici Mađarske, Albanije, Slovenije, Poljske, Makedonije, Kosova, Bugarske, Slovačke, Crne Gore i BiH (predsjedavajući Predsjedništva), a među izaslanstvima su ona OESS-a, UNDP-a, UNICEF-a, UNHCR-a i Svjetske banke. Nakon ceremonije Josipović će šefove država primiti u palači Dverce na svečanom ručku, a kao novi predsjednik s njima će održati prve, kratke bilateralne susrete. Inauguraciju prati 200- tinjak domaćih i stranih novinara i fotoreportera. Svečanost osiguravaju jake policijske snage, a na snazi je i posebna prometna regulacija na zagrebačkom Gornjem gradu. Danas će se u podne na Markovome trgu održati i generalna proba inauguracije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene