Suša i požari spržili su pašnjake u nekim dijelovima Europe što bi moglo dovesti do veće cijene, primjerice, mlijeka i sireva. Sve ekstremnije vrijeme dio je klimatskih promjena koje stvara nove izazove u poljoprivredi. Odgovori se traže i na velikom svjetskom stočarskom kongresu u Dubrovniku.

Galerija +0 Klimatske promjene i poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr)

Slavonski pašnjaci ovo ljeto dobro su prošli. Suše nije bilo, pa će biti dovoljno hrane za stoku.

Vezani članci Kiša u Slavoniji spasila poljoprivrednike - 3 Čeka li nas najesen poskupljenje hrane? Kukuruzu je cijena skočila 100 posto: "Ako ode meso gore, bit će revolucija" Mršavljenje (Foto: boredpanda.com) - 2 Upornost im se isplatila: Objavili nevjerojatne posljedice tjelovježbe

„Bila je neki dan kiša taman u zadnji čas, jer ove temperature kada su bile preko 37, gorilo je i nebo i zemlja. Evo, palo nam je ovih 15-ak litara kiše i još će biti koji otkos“, ispričao je poljoprivrednik iz Rakitovice Mihael Sklizović.

No, sjever Europe nije bio te sreće. Suše su prouzročile manjak stočne hrane, a prognoza je manje proizvoda i više cijene, pogotovo mlijeka i maslaca.

„Što se tiče domaćih stočara, i oni u nekom svojemu izračunu troškova mogu malo korigirati svoju cijenu. Ali kažem, na dosadašnje iskustvo i proizvodnju, mislim da tu neće biti nekih velikih oscilacija u nekoj cijeni. Primjerice mlijeka ili mesa, tu ne očekujem neke značajnije promjene. U Hrvatskoj smo za sad mirni“, ističe Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta.

Održava se Stočarski kongres u Dubrovniku

U Švedskoj su visoke temperature izazvale požare koji su uništili velik broj poljoprivrednih površina. Urod žitarica od 30 do 60 posto manji je i u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji.

Sve ovo dio je i klimatskih promjena o kojima se raspravlja i na Stočarskom kongresu u Dubrovniku.

„Moramo upotrijebiti nova znanja u razvoju stočarske proizvodnje. Jesti manje mesa možda. I to je dio onoga što možemo napraviti, ali glavni ključ je da smanjimo svoj utjecaj na prirodu i resurse. Živimo s lažnom idejom da su resursi poput vode neograničeni, a to jednostavno nije istina i na to smo zaboravili“, istaknuo je Massimiliano Pasqui iz talijanskog Nacionalnoa vijeće za istraživanje.

Znanstvenici upozoravaju kako su nam potrebni novi planovi i strategije. Ključ je u kombinaciji novih tehnologija i tradicijskih znanja jer proizvodnja i poljoprivreda moraju ići u korak s prirodom a ne protiv nje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju