Suša i požari spržili su pašnjake u nekim dijelovima Europe što bi moglo dovesti do veće cijene, primjerice, mlijeka i sireva. Sve ekstremnije vrijeme dio je klimatskih promjena koje stvara nove izazove u poljoprivredi. Odgovori se traže i na velikom svjetskom stočarskom kongresu u Dubrovniku.

Galerija +0 Klimatske promjene i poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr)

Slavonski pašnjaci ovo ljeto dobro su prošli. Suše nije bilo, pa će biti dovoljno hrane za stoku.

Vezani članci Ilustracija Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna? Meteorolog nema baš dobre vijesti Biljana Željeznjak - 3 Obala je potopljena, a kakvo je stanje kod Karlovca? "Doći će ponovno do porasta vodostaja"

„Bila je neki dan kiša taman u zadnji čas, jer ove temperature kada su bile preko 37, gorilo je i nebo i zemlja. Evo, palo nam je ovih 15-ak litara kiše i još će biti koji otkos“, ispričao je poljoprivrednik iz Rakitovice Mihael Sklizović.

No, sjever Europe nije bio te sreće. Suše su prouzročile manjak stočne hrane, a prognoza je manje proizvoda i više cijene, pogotovo mlijeka i maslaca.

„Što se tiče domaćih stočara, i oni u nekom svojemu izračunu troškova mogu malo korigirati svoju cijenu. Ali kažem, na dosadašnje iskustvo i proizvodnju, mislim da tu neće biti nekih velikih oscilacija u nekoj cijeni. Primjerice mlijeka ili mesa, tu ne očekujem neke značajnije promjene. U Hrvatskoj smo za sad mirni“, ističe Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta.

Održava se Stočarski kongres u Dubrovniku

U Švedskoj su visoke temperature izazvale požare koji su uništili velik broj poljoprivrednih površina. Urod žitarica od 30 do 60 posto manji je i u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji.

Sve ovo dio je i klimatskih promjena o kojima se raspravlja i na Stočarskom kongresu u Dubrovniku.

„Moramo upotrijebiti nova znanja u razvoju stočarske proizvodnje. Jesti manje mesa možda. I to je dio onoga što možemo napraviti, ali glavni ključ je da smanjimo svoj utjecaj na prirodu i resurse. Živimo s lažnom idejom da su resursi poput vode neograničeni, a to jednostavno nije istina i na to smo zaboravili“, istaknuo je Massimiliano Pasqui iz talijanskog Nacionalnoa vijeće za istraživanje.

Znanstvenici upozoravaju kako su nam potrebni novi planovi i strategije. Ključ je u kombinaciji novih tehnologija i tradicijskih znanja jer proizvodnja i poljoprivreda moraju ići u korak s prirodom a ne protiv nje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju