Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svaki šesti Hrvat stariji od 65 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smanjena aktivnost, nedostatak financija, opće nepovjerenje i rastući troškovi za lijekove lako dovode do osjećaja socijalne isključenosti građana starijih od 65 godina, upozorila je organizacija Program Ujedinjenih naroda za razvoj povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.

Po nedavnom istraživanju UNDP-a u Hrvatskoj 33 posto građana starijih od 65 godina osjeća socijalnu isključenost. Starije se osobe dvostruko više viđaju sa susjedima nego s vlastitom djecom, a tek 35 posto ih može pozvati prijatelje u goste.

Pročitajte i ovo Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ne fali samo zidara! Čeka li nas na jesen novi val nezaposlenosti? Neke procjene govore i o pola milijuna nezaposlenih Slika nije dostupna PROMICATI RAVNOPRAVNOST Milanović: U Hrvatskoj se nitko ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda

Istraživanje je pokazalo kako se starije osobe ne razlikuju mnogo od osoba mlađih od 19 godina glede povjerenja u ljude. Njih 23 posto izrazilo je nepovjerenje u ljude.

Iako je 90 posto ispitanika izjavilo kako nemaju problema u pristupu uslugama zdravstvenog, mirovinskog i sustava socijalne skrbi, istraživanje je pokazalo da vrlo nizak postotak starijih osoba ima povjerenja u te ustanove.

Stambeno pitanje riješeno je kod 88 posto starijih osoba u Hrvatskoj. No gotovo 83 posto ih ne može priuštiti odmor izvan kuće, što znači da u svojim zrelijim godinama ostaju prilično ograničeni na svoj životni prostor.

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je vlade, profitni i civilni sektor, te građane da se usredotoče na izgradnju društva za sve dobne skupine.

'Zajednički možemo i moramo osigurati ne samo da ljudi dulje žive nego i da žive bolje, bogatije i ispunjenije živote', rekao je glavni tajnik UN-a u obraćanju povodom Međunarodnog dana starijih osoba, priopćio je UNDP za Hrvatsku.

U svijetu danas živi 600 milijuna starijih, što znači da je svaka
deseta osoba starija od 60 godina. Predviđa se da bi do 2050. broj starijih od 60 godina trebao narasti na dvije milijarde.

UNDP je svjetska mreža UN-a za razvoj, koja zagovara promjene i povezivanje država sa znanjem, iskustvom te potencijalima, kako bi se građanima omogućila izgradnja boljeg života. UNDP djeluje u 166 država, pomažući im da nađu vlastita rješenja za izazove globalnog i nacionalnog razvoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene