Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojbe o tome tko će graditi crnogorsku autocestu od Bara do Boljara najvjerojatnije će biti riješene u utorak na sjednici vijeća za izgradnju autocesta na kojoj će se razmatrati sadašnje stanje, najavila je crnogorska vlada.


Crnogorska je vlada ravno prije godinu dana, nakon objavljena natječaja, prihvatila ponudu hrvatskog konzorcija u kojem su Institut građevinarstva Hrvatske, splitski Konstruktor-inženjering i Tehnika, koja iznosi 2,77 milijarda eura. Drugorangirani ponuđač bio je grčko-izraelski konzorcij HCH Aktor, ponuda kojega je za više od milijardu eura premašivala cijenu hrvatskog konzorcija.

Vezani članci Slika nije dostupna Potvrda iz IGH: UniCredito nije dao jamstva Slika nije dostupna Crna Gora: Ocjena o jamstvima hrvatskog konzorcija do kraja veljače

Početak radova, u listopadu prošle godine, označili su predsjednici triju vlada, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, Milo Đukanović, Jadranka Kosor i Mirko Cvetković. Bilo je najavljeno da će, na temelju ugovora, vidljivi radovi početi u ovo proljeće.

Hoće li Konstruktor dobiti još jedan rok?

Teškoće su nastale jer Konstruktor do kraja prošle godine nije mogao dostaviti crnogorskoj vladi valjana bankovna jamstva da će sav posao biti uredno financiran.Kako hrvatski građevinari nisu mogli osigurati ta jamstva, vlada u Podgorici im je produljila rok za 60 dana, koji je upravo istekao. U međuvremenu, kako ne bi kasnila provedba projekta, crnogorska je vlada počela neslužbene pregovore s konzorcijem HCH-Aktorom.

U međuvremenu Konstruktor je dostavio jamstva za gotovo polovicu potrebnog iznosa, a za ostalo pokušava naći jamstva kod međunarodnih novčarskih ustanova. U Podgorici je neslužbeno najavljeno da bi crnogorska vlada mogla za određeno vrijeme Konstruktoru dati joše jedan rok da dostavi valjana jamstva.

Sjednica vijeća za izgradnju autocesta crnogorske vlade treba početi u utorak popodne, a nakon nje će, kako je najavljeno, biti objavljeno službeno priopćenje. (Hina)