Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra saslušanje osumnjičenih za korupciju u HFP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica uhićenih zbog korupcijske afere u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) bit će ponovno saslušana sutra u 9 sati na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istražni sudac ispitat će Josipa Matanovića, Roberta Pešu, Ivana Gotovca, Igora Petlevskog, Asju Piplović i Mladena Jandričeka u vezi s istražnim zahtjeva, kojim USKOK tereti ukupno osam osoba za primanje i davanje mita, odavanje službene tajne, udruživanje za počinjene kaznenog djela i pomaganje u primanju mita.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Uz šestero pritvorenih osumnjičenika, među kojima su i tri
potpredsjednika HFP-a, USKOK tereti i Jurja Parazajdera, koji je u bolnici te Svjetlana Stanića koji je formalno u bijegu, iako jučer izvijestio medije da nije te da se javio policiji.

Istražni sudac do srijede do 24 sata treba odlučiti hoće li otvoriti istragu protiv osmorice osumnjičenih i u tom slučaju odrediti im pritvor koji USKOK traži zbog opasnosti utjecanja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. U toj fazi istražnog postupka može im biti određen pritvor do mjesec dana.

Šestorica osumnjičenih na sud će doći iz zagrebačkog Remetinca u kojem se nalaze od jučer, nakon što su na sudu ispitani temeljem policijske kaznene prijave. Nakon što je noćas oko jedan sat na sud stigao USKOK-ov istražni zahtjev zadržavanje im je produljeno do srijede u ponoć,

Osumnjičene se tereti se da su u korupcijskom lancu, među ostalim, sami na burzi kreirali uvjete pod kojima su kasnije kupovali dionice te radili malverzacije s državnim nekretninama koje su Fondu dane na raspolaganje.

Nekretnine su, primjerice, po ranijem dogovoru s investitorima procjenjivali po nižoj cijeni ili ih na natječajima definirali sukladno željama pojedinih investitora, kazao je u subotu ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. Dodao je da je počinjen izuzetno velik broj kriminalnih radnji koji, kako je rekao, jednostavno zapanjuje.

Pripremajući akciju, državne su institucije dužnosnicima Fonda, samo za mito, isplatile više stotina tisuća eura. No, osumnjičeni su za razne malverzacije potraživali čak višemilijunske iznose u eurima. 

Ukupan broj malverzacija u Fondu bit će poznat tek nakon
kriminalističke obrade koja će, kako procjenjuju, potrajati
mjesecima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene