Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji rješenje!

Sustav navodnjavanja može nas spasiti od suše!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katastrofalna suša koja je pogodila Hrvatsku još je jednom pokazala da se bez sustava navodnjavanja ne može ni razmišljati o kvalitetnoj i konkurentnoj proizvodnji.

Iako smo zemlja bogata vodom, na poljima vode nema. Program navodnjavanja država je donijela prije sedam godina. Od tada se vodom opskrbljuje - pazite sad - tek jedan posto poljoprivrednih površina.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Zdravstvo u Hrvatskoj - 4 Teško do zdravstvene skrbi U ovom dijelu Hrvatske liječnika - ni za lijek: Mladi ne žele u manje sredine, a za one koji su ostali nema tko brinuti

>> Suša ubire danak: Kritično u Slavoniji i Istri

Mirko Bošković na navodnjavanje se odlučio nakon što mu je suša jedne godine u potpunosti uništila urod. Nije požalio.

'Isplati se ulagati baš u ovakvim godinama, evo znamo da je sad sušna godina, da nije bilo kiše dva mjeseca i to je jedno ulaganje koje će se u deset godina isplatiti', kaže Mirko.

Na hrvatskim poljima sustav za navodnjavanje rijetko se može vidjeti. Iako već sedam godina postoji program navodnjavanja. Stalnu količinu vode ima tek 20.000 hektara, a moglo bi se navodnjavati čak 250.000 hektara. U Hrvatskim vodama potrebne četiri milijarde kuna planiraju dobiti od Europske unije.

Dok se na hektaru pšenice zaradi oko 2000 kuna, na paprici se dobije 20 000. Zbog navodnjavanja prinos je osiguran.

Vode imamo. Ako je dovedemo do polja, mnogi će poljoprivrednici moći prestati gledati u nebo i početi uspješno proizvoditi

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene