Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Carinskoj upravi posebno su bili zanimljivi oni koji su se oglašavali na platformama za iznajmljivanje, a nisu bili prijavljeni u sustav eVisitor.


U Hrvatskoj je s početkom godine uveden sustav eVisitor kao jedinstveno i središnje mjesto prijave i odjave turista, a sustav je iznimno važan i za obračun te kontrolu naplate boravišne pristojbe.

Vezani članci Potpuno prazan Stradun Turizam pred potpunim slomom. Ako prilike dopuste, vodit će se borba za svakog gosta: "Ovo je katastrofalna godina" Gari Ceppelli (Foto: Dnevnik.hr) Nema turističkog prometa, neizvjesno kada će ga biti: Evo kako će Vlada pokušati spasiti taj sektor

Sustav eVisitor je, osim s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom, između ostalih povezan i s Carinskom upravom te Turističkom inspekcijom, čime su procesi nadzora i kontrole ilegalnog iznajmljivanja znatno unaprjeđeni.

Dosad je u sustavu uredno prijavljeno oko 80 tisuća objekata iz domene obiteljskog smještaja, a dnevno se prijavi do 300 novih objekata.

Da se sustav eVisitor, u suradnji s nadležnim institucijama, koristi i s ciljem uvođenja snažnog sustava kontrole u segmentu iznajmljivanja, potvrđuje i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

"U suradnji s Carinskom upravom i Turističkom inspekcijom osigurali smo da tijekom špice sezone na Jadranu boravi veći broj inspektora s kontinenta, a održane su i edukacije u Zagrebu, Rijeci i Splitu u sklopu kojih je inspektorima pokazano kako mogu koristiti eVisitor u procesima nadzora i kontrole. Upravo zbog toga pozivam sve one koji još nisu prijavili svoje objekte u sustav eVisitor da to učine što prije te da svoje goste uredno prijavljuju jer je snažan turistički sektor i uredno poslovanje naš zajednički cilj", kaže Ivičić.

Tako je Carinska uprava, uz pomoć eVisitora, dosad otkrila 40 ilegalnih iznajmljivača koji nisu ishodili odgovarajuća rješenja za obavljanje djelatnosti, posebice onih koji su se oglašavali na platformama za iznajmljivanje, a nisu bili prijavljeni u sustav eVisitor.

Sad inspektori Carinske uprave, osim konkretnih operativnih provjera na terenu, analizom podataka u sustavu eVisitor, imaju i dodatni "alat" za efikasniju kontrolu obračuna, naplate i uplate boravišne pristojbe, ali i nadzor u segmentu ilegalnog iznajmljivanja.

Dodajmo kako će Carinska uprava tijekom ljetnih mjeseci nastaviti s pojačanim mjerama i aktivnostima kontrole, s posebnim naglaskom na ilegalno iznajmljivanje, ali i sve druge oblike nezakonite trgovine.

Hrvatska turistička zajednica očekuje kako će, zahvaljujući međuinstitucionalnoj suradnji i sustavu eVisitor, kazne za neregistriranu djelatnost koje se inače kreću od 20.000 kuna do 50.000 kuna za pravne, odnosno 10.000 do 30.000 za fizičke osobe, postati rijetkost, jer već sada većina subjekata koji se bave iznajmljivanjem to radi u skladu sa zakonima i propisima.