Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se proglašenje elementarne nepogode

Suše uzrokovale velike štete i u Brodsko-posavskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović izvijestio je da su u županiju stigli zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode od suše iz 12 od 20 općina.

U ponedjeljak će se donijeti odluka o proglašenju elementarne nepogode u toj županiji za sve poljoprivredne kulture. Šteta na ratarskim kulturama kukuruzu, soji i šećernoj repi, kojima je zasijano oko 22 tisuće hektara, kreću se od 40 do 60 posto. Stradalo je i 390 hektara povrtlarskih kultura te vinogradi i voćnjaci na kojima je od mraza već procijenjena šteta od 62,5 milijuna kuna, rekao je Vlaović, dodajući kako od Vlade, kada izrade elaborat o procjeni štete, očekuju pomoć radi ublažavanja posljedica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procjenjuje se šteta Zbog suše proglašena elementarna nepogoda i za Varaždinsku županiju Slika nije dostupna 'Treba izvući zaključke' Milanović: Mora se učiniti sve da stvari ne budu prepuštene slučaju

>> Virovitica: Zbog suše i oluje proglašena elementarna nepogoda

Suša je pogodila i stočare. Iz požeške Udruge uzgajivača simentalskog goveda poručuju kako će to biti novi udarac malim obiteljskim farmama, kojih je iz dana u dan sve manje.

Tajnik te udruge Miroslav Kovač rekao je da je od početka godine u Hrvatskoj nestalo ili prestalo proizvoditi oko 1000 obiteljskih farmi. 'Godina i vrijeme koje dolazi ne obećavaju da ćemo si spremiti dobru hranu, a hrana za stoku znači sve. Samo onaj tko to radi kvalitetno imat će dobru proizvodnju', istaknuo je Kovač.

Proizvođači strahuju i od rasta cijena i povećanih troškova proizvodnje, dodao je.

'Što će se događati i tko će od nas opstati, teško je reći. Ako ministarstvo ne zaštiti ovu proizvodnju, u koju je uložen silni novac, mislim da će se još mnoge farme ugasiti. Mi sada uz 10 do 20 posto skuplje troškove proizvodimo mlijeko za 35 posto manju cijenu', upozorio je predsjednik Udruge uzgajivača simentalskog goveda Tomislav Majetić.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene