Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Skandal u pravosuđu: Suđenje Glavašu kreće ispočetka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratne zločine nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima "garaža" i "selotejp" danas je odgođeno nakon što je nova odvjetnica drugooptuženog Ivice Krnjaka napustila sudnicu.

 Tako će cijeli postupak morati krenuti ispočetka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gerovac: Getoš Magdić ispitana bez prisile Slika nije dostupna "'Garaža' je izmišljotina bolesnika, a 'selotejp' montirani progon"

Krnjakova odvjetnica Vesna Zaninović-Vujasinović, postavljena po službenoj dužnosti kako bi se izbjeglo odugovlačenje postupka, zatražila je na današnjem ročištu još vremena za upoznavanje sa spisom. No, sudac Željko Horvatović, koji je zbog pripreme obrane odgodio i jučerašnju raspravu, to joj nije dopustio, pa je odvjetnica izašla iz sudnice, zbog čega je kažnjena s 5000 kuna.

'Svi znamo da su bili odmori. Ako se nisu održavale glavne rasprave zašto bi ja ispaštala i bila kažnjena. Ja razumijem velike su vrućine i suci su se morali odmarati,' kaže odvjetnica Vesna Zaninović Vujasinović.

Datum novoga ročišta još nije poznat jer će biti zakazano pismenim putem, najvjerojatnije nakon 15. rujna kada bi Krnjak trebao ići na operaciju. Suđenje će tako morati početi iznova, jer 7. rujna istječu dva mjeseca od zadnje održane rasprave.

Sud za sabotažu optužuje odvjetnike. Tvrde da imaju rješenje.

'Raspravno vijeće ima mogućnost i bez suglasnosti stranaka pročitati iskaze ranije saslušanih svjedoka,' kaže glasnogovornik Županijskog suda, Krešimir Devčić.

Na 40-ak rasprava ispitano je 50-ak svjedoka. Optuženi svi osim Glavaša u pritvoru su već 22 mjeseca. Na pitanje koliko ponavljanje postupka zapravo košta u Županijskom sudu nisu se izjasnili.

'Pa čujte, o tome je nezahvalno govoriti ali u načelu ja vjerujem da se sve to može brzo obaviti,' rekao je Devčić. 

Jedan od Glavaševih odvjetnika Ante Madunić rekao je da ovakav rasplet situacije njima ne ide u prilog, jer im je u interesu da se cijeli postupak što prije završi.

Stoga će, kada suđenje krene ispočetka, zatražiti da se svi ranije provedeni dokazi pročitaju i unesu u spis, umjesto da se nanovo ispituju svi saslušani svjedoci.

'Da je možda korisno u ovom procesu da se Branimira Glavaša izdvoji jer on je apsolutno spreman, on ima tri odvjetnika i njemu se ne može dogoditi da ostane bez branitelja,' kaže Veljko Miljević, odvjetnik Branimira Glavaša.

I Glavaš je izjavio kako jedva čeka završetak postupka da bi mogao nastaviti "javno i politički djelovati".

"Nije mi na kraj pameti prestati raditi posao za koji se osjećam kompetentnim. Osim toga ja sam saborski zastupnik i onemogućeno mi je da radim svoj posao jer 99 posto svog slobodnog vremena moram posvetiti ovom postupku", kazao je Glavaš.

Suđenje prvom političaru optuženom za ratni zločin počelo je 15. studenoga prošle godine. Nakon samo tri rasprave promijenjen je sastav sudskog vijeća, pa se iz proceduralnih razloga već jednom kretalo ispočetka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene