Inicijativa SPASIME, Platforma za reproduktivnu pravdu i Zaklada SOLIDARNA sramotnom smatraju nepravomoćnu presudu županu Alojzu Tomaševiću. Pozivaju ga na neopozivu ostavku, a smatraju da bi trebao reagirati i Andrej Plenković.

Galerija


"Smatramo sramotnom presudu Županijskog suda u Slavonskom Brodu kojom je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zbog kaznenih djela nasilja u obitelji i nanošenja tjelesnih ozljeda prema supruzi Mari Tomašević osuđen samo na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od dvije godine", objavili su u priopćenju Inicijativa #SPASIME, Platforma za reproduktivnu pravdu i Zaklada SOLIDARNA.

Vezani članci Ivan Malenica, HDZ-ov ministar pravosuđa i uprave Ministar Malenica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV najavio izmjene zakona, pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnici neće se moći kandidirati na izborima Marina Škrabalo Pokrenut fond hitne podrške za više od stotinu izbjeglica u Hrvatskoj: "Cilj je prikupiti 120.000 kuna"

Župana pozivaju na neopozivu ostavku, a ako to te učini, u inicijativama smatraju da bi zastupnici u županijskoj skupštini trebali raspisati referendum o njegovom opozivu. 

Kažu i kako smatraju nedopustivim da je DORH za optuženika koji je ujedno i župan te koji bi trebao biti uzor drugima, tražio uvjetnu kaznu za dva kaznena djela. 

"Sudovi i DORH ovakvim blagim kaznama omalovažavaju žrtve, umjesto da društvu pošalju jasnu poruku da je obiteljsko nasilje nedopustivo. Ova presuda će, kao i brojne druge prije nje, obeshrabriti žrtve u prijavljivanju nasilja, dok nasilnike, koji mogu vidjeti da se nasilje nad ženama i nasilje u obitelji blago ili nikako ne kažnjava, može i ohrabriti", navode u priopćenju i izražavaju nadu da će više pravosudne razine odrediti strožu kaznu i poslati poruku da je obiteljsko nasilje neprihvatljivo. 

"Od predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, kao i cijelog predsjedništva HDZ-a, zahtijevamo da poduzmu sve kako bi župana Tomaševića maknuli iz političke arene i s javne upravljačke pozicije. Krajnji je čas da sudstvo i političari u Republici Hrvatskoj zauzmu čvrst i nedvosmislen stav o obiteljskom nasilju", zaključuju.