Državljanin Bosne i Hercegovine koji je osumnjičen za ubojstvo i terorizam, može biti izručen Tunisu, odlučio je Županijski sud u Velikoj Gorici. Riječ je o nepravomoćnom rješenju.

Galerija


Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo je rješenje o izručenju Alema Čamdžića Tunisu koji je za njime raspisao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njihova državljanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

Vezani članci Pogubljenje, ilustracija Prvi put nakon 68 godina: Pogubljena žena zbog otmice i ubojstva žene u osmom mjesecu trudnoće Julian Assange (Foto: AFP) Sutkinja blokirala zahtjev: Osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen SAD-u

Čamdžić je uhićen 13. ožujka u zračnoj luci u "Franjo Tuđman" i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru. Tijekom ispitivanja porekao je inkriminacije za koje ga se tereti i usprotivio se izručenju, među ostalima, tvrdeći da je za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret u Tunisu propisana smrtna kazna. Međutim, sud navodi da je prema Temeljnom zakonu Tunisa iz 2015. propisano da se smrtna kazna zamjenjuje zatvorom od 20 godina, a u toj zemlji pak tvrde i da smrtna kazna nije primijenjena od 1992. godine.

Utvrđeno je da je kazneno djelo prema važećim zakonima Republike Tunis moguće podvesti pod kazneno djelo terorizma za koje je propisana kazna zatvora od tri do petnaest godine.

"Nadalje, u rješenju pored ostalog još je naznačeno 'način izvršenja kaznenog djela, dolazak u stranu državu zajedno s još jednim navodnim počiniteljem, uporaba oružja s prigušivačem, radnje poduzete radi organiziranja prilike za izvršenje djela (praćenje, korištenje više vozila), mjesto izvršenja – cesta kao javna površina i vrijeme kada se događaj zbio, prikrivanje ranijeg odlaska iz hotela u kojem su boravili, ukazuju da se radilo o pripremljenoj i osmišljenoj akciji usmjerenoj s cilju zastrašivanja stanovništva, odnosno ozbiljno narušavanje ili uništavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura države, pri čemu je i nastupila smrt jedne osobe", stoji u sudskom priopćenju.

Na odluku o izručenju Čamdžićeva obrana žaliti će se Vrhovnom sudu.

Mohamed Zouari (49) je izrešetan ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine, a Hezbolah i Hamas za smaknuće su optužili Mossad. Hamas je još prošle godine, prema pisanju izraelskih medija, ustvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke putovnice kako bi ušli u Tunis i ubili Z ouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.