Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem jednakog postupanja

Sud HZZO osudio zbog diskriminacije transrodnih osoba, iz udruge Trans Aid traže hitne promjene u sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osuđen je za diskriminaciju i uznemiravanje transrodne osobe. Županijski sud u Dubrovniku zabranio je radnje kojima bi ubuduće mogli kršiti pravo na jednako postupanje.

Županijski sud u Dubrovniku 13. listopada donio je presudu kojom je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osudio za diskriminaciju i uznemiravanje transrodne osobe. HZZO-u je zabranjeno ubuduće poduzimati radnje kojima se krše ili bi se moglo kršiti pravo na jednako postupanje.

O presudi se oglasili iz udruge Trans Aid iz koje ističu da se transrodne osobe susreću s raznim oblicima diskriminacije unutar zdravstvenog sustava ''što proizlazi iz izrazite zatvorenosti zdravstvenog sustava, posebice Ministarstva zdravstva i HZZO-a, po pitanju pristupa nužnoj zdravstvenoj skrbi za trans osobe''.

Pročitajte i ovo Provjereno: Elena je najstarija transrodna osoba u BiH - 5 DONOSI PROVJERENO Uvrede i prijetnje smrću svakodnevica su Elene, najstarije transrodne osobe u BiH: "Taj muškarac mi je ukrao život. Moj je najveći neprijatelj"

Ističu da je parlamentarna skupština Vijeća Europe 2015. godine pozvala države članice da ''istraže modele trans-specifične zdravstvene skrbi bazirane na informiranom pristanku'' te da ''izmijene klasifikacije bolesti koje se koriste na nacionalnoj razini i zagovaraju izmjenu međunarodnih klasifikacija, osiguravajući da trans osobe, uključujući djecu, nisu označene kao mentalno bolesne, omogućujući im pritom pristup nužnoj zdravstvenoj skrbi oslobođenu od stigmi''.

Pozvali na hitne promjene

Dodaju da je i 2016. godine Ministarstvo zdravstva donijelo Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola i životu u drugom rodnom identitetu ''u kojima su jasno naznačene potrebe i nužni medicinski zahvati i tretmani za trans osobe''.

''Već krajem iste godine, Ministarstvo zdravstva i HZZO su počeli djelovati suprotno smjernicama koje su izdali, kao i europskim i svjetskim direktivama i preporukama, te su, između ostalog, počeli naplaćivati zahvat mastektomije za trans osobe koji je dotad bio subvencioniran od strane HZZO-a i koji je u spomenutim smjernicama Ministarstva zdravstva naveden kao jedan od nužnih zahvata kad je riječ o prilagodbi spola, a zbog čega je i podnijeta navedena tužba'', navode iz Trans Aida. Smatraju da navedeni problem ukazuje na hitnu potrebu reguliranja trans-specifične zdravstvene skrbi.

Ministarstvo zdravstva i HZZO pozivaju da se hitno pokreunu promjene unutar zdravstvenog sustava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene